“Ο Θεός του Πολέμου” έγινε 109 ετών
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Η ίδρυση του συλλόγου το 1914
Στην περιοχή του Ναυάρχου Βότση, πριν από 109 χρόνια, 22 νεαροί της εποχής, γεμάτοι με όρεξη και οδηγούμενοι από ένα κοινό όραμα, ίδρυσαν ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου ένα αθλητικό σωματείο, το οποίο έμελλε να πρωταγωνιστήσει, να δοξαστεί, να ταλαιπωρηθεί, αλλά πάνω απ’ όλα, να αποτελέσει το καμάρι της Μακεδονίας. Το όνομα που του έδωσαν: Άρης.
Έμπνευσή τους ήταν ο Θεός του πολέμου και τα χαρακτηριστικά του που ήθελαν να δώσουν στο σωματείο. Να είναι μαχητής, γενναίος, περήφανος και ανεξάρτητος.
Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Αγγελος Ζέγας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνωας Κυδωνάκης Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Δήμου. Αυτοί ήταν οι 22 που πριν 109 χρόνια δημιούργησαν τον σύλλογο.
Μεγάλες στιγμές του Άρη
Ο Άρης ήταν ο πρώτος σύλλογος από τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ο οποίος κατέκτησε πρωτάθλημα Ελλάδος σε ποδόσφαιρο και υδατοσφαίριση μαζί το 1928 και πρωταγωνίστησε στα περισσότερα σπορ, αποκτώντας έτσι φίλους σε όλη τη χώρα και αποτελώντας έναν από τους δυνατότερους συλλόγους κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Μετράει τρία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (1928, 1932, 1946). Στο μπάσκετ η ομάδα έχει αξιοσημείωτη παράδοση μέχρι και σήμερα, ενώ τη δεκαετία του ’80 ήταν κυρίαρχη στο ελληνικό πρωτάθλημα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοση του αθλήματος στη χώρα.
Aκόμα, ο Άρης ήταν επίσης ο πρώτος σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατέκτησε πρωτάθλημα Ελλάδος και στο ανδρικό βόλεϊ (1997), σπάζοντας για πρώτη φορά την απόλυτη κυριαρχία των Αθηναϊκών σωματείων στο άθλημα.
Η ομάδα μπάσκετ έχει κατακτήσει 3 ευρωπαϊκά κύπελλα και ανέδειξε δύο από τις σημαντικότερες μορφές για το άθλημα στην Ελλάδα, τους Φαίδωνα Ματθαίου και Νίκο Γκάλη. Ο τελευταίος, το 2017, εντάχθηκε στο “Naismith Hall of Fame”, περνώντας έτσι στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας