Κόσμος

Deutsche Bank: Ιστορία μου, αμαρτία μου

Η Deutsche Bank έχει ένα λαμπρό βιογραφικό σκανδάλων κακοδιαχείρισης και ξεπλύματος ρωσικού – πουτινικού χρήματος.

Αναμφίβολα, η Deutsche Bank είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής των ημερών. Δεν είναι εντούτοις η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της γερμανικής και διεθνούς κοινής γνώμης για λόγους που συνδέονται με σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Η Deutsche Bank έχει ένα λαμπρό βιογραφικό σκανδάλων κακοδιαχείρισης και ξεπλύματος ρωσικού – πουτινικού χρήματος.

Στην πιο σύγχρονη δεκαπεντάχρονη πορεία του ευαγούς ιδρύματος των Γερμανών κορυφαία θέση λαμβάνει το σκάνδαλο των στεγαστικών δανείων, που έρχεται στην επιφάνεια το 2008. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια θεωρούνται η απαρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τέτοιου είδους «τοξικά» στεγαστικά δάνεια αγοράστηκαν και από τη Deutsche Bank, η οποία στη συνέχεια τα «συσκεύαζε» σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα μεταπωλούσε ως σίγουρη επένδυση σε άλλες τράπεζες. Όταν η αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων κατέρρευσε όλα αυτά τα πακέτα έχασαν μεμιάς την αξία τους.

Κορυφαία είναι επίσης η θέση που καταλαμβάνει στην ιεραρχία των εσωτερικών σκανδάλων η περίπτωση του βρώμικου χρήματος στην Ρωσία. Είμαστε στα 2015 και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο αδιαφιλονίκητος πολιτικός κυρίαρχος του Κρεμλίνου. Η Deutsche Bank είχε ξεπλύνει την τελευταία τετραετία με τη βοήθεια αγοροπωλησίας μετοχών σε ρούβλια περίπου 10 δις δολάρια. Επειδή οι συναλλαγές έγιναν σε αμερικανικό νόμισμα παρενέβησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές επιβάλλοντας πρόστιμο 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σταμάτησε να δραστηριοποιείται ως επενδυτική τράπεζα στη Ρωσία.

Ακολουθεί η περίπτωση των διατραπεζικών επιτοκίων. Πρόκειται για τα επιτόκια Euribor και Libor, τα οποία είναι διατραπεζικά επιτόκια αναφοράς και με τα όποια οι τράπεζες δανείζονται χρήματα μεταξύ τους. Παράλληλα έχουν ρόλο σημείου αναφοράς όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια ή μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπως υποθήκες ή παράγωγα. Το 2013 η Κομισιόν επέβαλλε σε έξι διεθνείς τράπεζες συνολικά πρόστιμα 1,7 δις ευρώ για χειραγώγηση των εν λόγο επιτοκίων. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 725 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην Deutsche Bank.

Σειρά έχουν οι παραβιάσεις του εμπάργκο ΗΠΑ-Ιράν. Πολύ χαμηλότερα ήταν τα πρόστιμα που χρειάστηκε να πληρώσει η Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι παραβίασε το υπάρχον εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν. Η τράπεζα πλήρωσε 260 εκατομμύρια δολάρια το 2015, πολύ λιγότερα από τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αναγκάστηκε να πληρώσει η ανταγωνίστρια της Deutsche Bank Commerzbank για παρόμοιες κατηγορίες.

Η σχέση με τον Τζέφρ Επστάϊν ως πελάτη το 2013 απασχολεί τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Oι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν στην Deutsche Bank πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Deutsche Bank γνώριζε για το «φρικτό εγκληματικό παρελθόν» του Eπστάϊν και δεν έκανε τίποτα για τις «τακτικές, ύποπτες αναλήψεις», ανέφερε το συμβουλευτικό όργανο. Οι συναλλαγές συνδέονταν επίσης με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ο καταδικασμένος σεξουαλικός δράστης και δισεκατομμυριούχος αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν στη φυλακή τον Αύγουστο του 2019.

Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των σκανδάλων είναι η Danske Bank.

H Deutsche Bank διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο και στο μεγαλύτερο, μέχρι τότε, σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Υπήρξε ο κύριος εταίρος της Danske Bank, η οποία μέσω υποκαταστημάτων στην Εσθονία ξέπλυνε από το 2007 μέχρι το 2015 περίπου 200 δις ευρώ. Όπως και στη περίπτωση Έπσταϊν έτσι και σε αυτή την υπόθεση η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης DFS επέρριψε στην γερμανική τράπεζα “ελλιπή έλεγχο στους πελάτες της”. Το τελευταίο διάστημα η Deutsche Bank επένδυσε περίπου 1 δις ευρώ στη βελτίωση των εσωτερικών ελέγχων και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της αντίστοιχης υπηρεσίας κατά 1.500 συνεργάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο