Μοραβιέτσκι: Δριμεία κριτική στην γερμανική υποστήριξη της Ουκρανίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η Γερμανία δεν έχει υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο POLITICO, επικρίνοντας το Βερολίνο καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο.
Σε συνέντευξή του μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο συντηρητικός Πολωνός ηγέτης είπε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να ηγηθεί — μέρος μιας ευρύτερης έκκλησης που έκανε προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσουν τους κανόνες δαπανών τους και να απελευθερώσουν τεράστιες στρατιωτικές επενδύσεις.
Μεταξύ των προτάσεών του: οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τον στόχο δαπανών τους στο 3 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής, η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει τη δημιουργία νέου χρέους για αμυντικούς σκοπούς και οι χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειες επαναχρησιμοποίησης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πολεμική προσπάθεια.
Αλλά τα πιο έντονα σχόλια του Morawiecki στόχευαν τη Γερμανία, η οποία είχε μια σκληρή σχέση με την Πολωνία τον τελευταίο καιρό.
Η Γερμανία θα πρέπει «να στέλνει περισσότερα όπλα, να στέλνει περισσότερα πυρομαχικά και να δίνει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, επειδή είναι η πλουσιότερη και η μεγαλύτερη χώρα μακράν», είπε.
«Δεν ήταν τόσο γενναιόδωροι όσο θα έπρεπε», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Τους ενθαρρύνω ακόμα να το κάνουν».
Η Πολωνία, η οποία ηγείται της ΕΕ στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, έχει ενωθεί με τις ανατολικές πρωτεύουσες για να ωθήσει επανειλημμένα τις δυτικές χώρες στη δική τους βοήθεια για το Κίεβο. Και ενώ οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία σημειώνουν ότι έχουν δώσει στην Ουκρανία σημαντικά αποθέματα όπλων, οχημάτων και χρημάτων, οι προσπάθειές τους εξακολουθούν να έχουν αφήσει ασυγκίνητους ορισμένους ανατολικούς ομολόγους τους.
Η Βαρσοβία ήταν ιδιαίτερα φωνητική – και ο Morawiecki, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές αργότερα αυτό το έτος, ηγείται της κατηγορίας.
«Δεν τους επιτίθεμαι», είπε ο πρωθυπουργός, «απλώς δηλώνω το αυτονόητο».
Ο Morawiecki αναγνώρισε ότι το Βερολίνο έχει κάνει αλλαγές πολιτικής — οι οποίες περιλαμβάνουν τεράστιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του και την ανατροπή της απαγόρευσης αποστολής όπλων σε εμπόλεμη ζώνη. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.
«Πριν από τρεις μήνες, η Γερμανία είπε ότι δεν είναι δυνατό – τώρα, είναι δυνατό», είπε, «έτσι αλλάζουν την προσέγγισή τους».
Ο Πολωνός ηγέτης έδειξε επίσης το δάχτυλο στις προηγούμενες ενεργειακές πολιτικές της Γερμανίας, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε την Ευρώπη σε έναν επικίνδυνο δρόμο.
«Μέσω της πολύ εσφαλμένης πολιτικής τους για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έναντι της Ρωσίας, είναι συνυπεύθυνοι για αυτό που συμβαίνει, για αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας», είπε.
«Η Γερμανία έκανε αυτό το δραματικό λάθος να εξαρτάται πλήρως στο επιχειρηματικό της μοντέλο από τη Ρωσία με τα ορυκτά καύσιμα», είπε. «Και τους κλαίγαμε. Τους ζητούσαμε να μην το κάνουν».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει συζητήσει τις απόψεις του για τη γερμανική υποστήριξη προς την Ουκρανία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Κάνω αυτή τη συζήτηση κάθε τόσο», είπε. «Του ζητάω τόσο μεγάλη υποστήριξη», είπε. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω».
Η Πολωνία, ωστόσο, επωφελείται από τις συνεισφορές της Γερμανίας σε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ που αποζημιώνει εν μέρει τις χώρες για τις δωρεές όπλων τους στην Ουκρανία. Το Βερολίνο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για αυτό το ταμείο, γνωστό ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, και η Πολωνία δεν διστάζει να υποβάλει τις αποδείξεις της.
Ωστόσο, ο Morawiecki είπε ότι δεν είναι εντυπωσιασμένος με τη συνεισφορά της Γερμανίας στο ταμείο, αποκαλώντας την απλώς «ανάλογη» με το μέγεθος της χώρας. Και, είπε, η Πολωνία θα συνεχίσει να ζητά από την ΕΕ να αποζημιώσει εν μέρει όλες τις δωρεές της, συμπεριλαμβανομένων των τανκς και των αεριωθούμενων αεροσκαφών – ένα αδιευκρίνιστο ερώτημα καθώς το ταμείο προορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου τώρα για να βοηθήσει στην κάλυψη πυρομαχικών για την Ουκρανία.
ΙΑλλά δεν μπορούσαν να πάρουν αρκετές χώρες, κάτι που ο Morawiecki απέδωσε σε «κοινωνικές εντάσεις» σε άλλες χώρες.
Ο χορός της χρηματοδότησης είναι μόνο η αρχή ενός μακροπρόθεσμου αγώνα εντός της ΕΕ σχετικά με το πόσο να επεκτείνει τις στρατιωτικές της κατασκευαστικές ικανότητες — και πώς να πληρώσει γι’ αυτό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας