Κόσμος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να χάσουν την Κίνα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να χάσουν την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιθυμούν και, με μια έννοια, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιθυμούν και, με μια έννοια, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Κίνα. Η θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων με τον Πούτιν βγάζει εκτός εαυτού τους ηγέτες που κλείνουν εισιτήρια για το Πεκίνο, όπως αναφέρει το Politico στο ρεπορτάζ του, αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέφτουν ξαφνικά ο ένας πάνω στον άλλο για να φτάσουν στην Κίνα.

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σκληραίνει την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος, θα ακολουθήσει ένα πιο μακροπρόθεσμο ταξίδι στις 4 Απριλίου.

Μια διαδοχή ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες για να κηρύξει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδεικτική υποστήριξη της Κίνας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι δεν μπορούσαν να σταθούν ενώ το Πεκίνο και η Μόσχα εδραιώνουν μια συμμαχία που κινδυνεύει να οδηγήσει τον κόσμο βαθύτερα σε κρίση.

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν προέτρεψε τους συναδέλφους του να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εμποδίσουν την Κίνα να εμβαθύνει την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή. «Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει τη Ρωσία και την ικανότητά της να προχωρήσει στον πόλεμο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το διακύβευμα στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική δυναμική δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για την Ευρώπη ή τον ευρύτερο κόσμο. Μια πιο σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα κινδύνευε να κλιμακώσει τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σύγκρουση μεταξύ των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και του Πεκίνου, καθώς και της Μόσχας.

Στη συνέχεια, υπάρχει η διαφαινόμενη απειλή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές βρίσκεται σε αυξανόμενο κίνδυνο εισβολής από τις κινεζικές δυνάμεις.

Ακόμη και χωρίς στρατιωτική κλιμάκωση, οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Δύσης για την ασφάλεια και το εμπόριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έπληξαν την κινεζική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης TikTok με περιορισμούς, εν μέσω ανησυχίας ότι η κυριαρχία του Πεκίνου στην τεχνολογία θέτει σε κίνδυνο τη Δύση.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Η Κίνα δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να τη χρειαστούμε μια μέρα», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Αρκετά κράτη μέλη συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments