Global News

BBC: Η Ρωσία εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία

BBC: Η Ρωσία εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η κίνηση δεν θα παραβιάζει τις συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και τη συνέκρινε με τις ΗΠΑ που τοποθετούν τα όπλα τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Μόσχα δεν θα μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων της στο Μινσκ, πρόσθεσε. Το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι σταθερός σύμμαχος του Κρεμλίνου και υποστηρικτής της εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση το Σάββατο ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έθεσε εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο και εδώ», είπε. «Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Έχουν από καιρό αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους χωρών». Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Ένας μικρός αριθμός τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Δεν διευκρίνισε πότε θα μεταφερθούν τα όπλα στη Λευκορωσία. Θα είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που η Μόσχα θα έχει βασίσει πυρηνικά όπλα εκτός της χώρας. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 σήμαινε ότι τα όπλα βασίστηκαν σε τέσσερα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη – Ρωσία, Ουκρανία,

Λευκορωσία και Καζακστάν – με τη μεταφορά όλων των κεφαλών στη Ρωσία να ολοκληρώθηκε το 1996. Τα σχόλια του Προέδρου Πούτιν έρχονται μετά την εκ νέου έκκλησή του για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περίπου 18 χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα,   ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πιθανή αντεπίθεση στα ανατολικά της χώρας μέχρι να φτάσουν περαιτέρω πυρομαχικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments