Κόσμος

Αμερικανική ανησυχία για τα πυρηνικά του Πούτιν

Πολλοί είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για την «πυρηνική δραστηριότητα» του Πούτιν

Πολλοί είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για την «πυρηνική δραστηριότητα» του Πούτιν, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα ως προς ότι ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη κινήσεις από τη Ρωσία να το επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι και μεταδίδει το περιοδικό Politico.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι έχει εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση ή ότι έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης «Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εντός της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον καθησυχαστικό Κίρμπι. Αν και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, «δεν είδαμε τίποτα που θα μας έκανε να αλλάξουμε την αποτρεπτική μας στάση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επέμβουν άμεσα μετά τις σοβιετικές εισβολές – στην Ουγγαρία το 1956, στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και στο Αφγανιστάν το 1979 – λόγω των φόβων ότι η Σοβιετική Ένωση θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά της όπλα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκατριών μηνών του πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένοι στη Δύση έχουν εκφράσει φόβους ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει ακριβώς σε αυτό.

Ωστόσο, ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ δήλωσε σήμερα ότι η απειλή από τη Μόσχα δεν πρέπει να εμποδίσει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν έχει εμπλακεί σε πυρηνικές ατραπούς από την αρχή αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Γκάλαχερ, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις απειλές του να μας αποτρέψουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να είναι αιτία για την καθυστέρηση των κρίσιμων οπλικών συστημάτων που πρέπει να παραδώσουμε στους Ουκρανούς».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην γειτονική Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με αναφορές από το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, Ria Novosti.

«Οι εντάσεις αυξάνονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ. «Και νομίζω ότι αυτό είναι τρομακτικό από την πλευρά του Πούτιν».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μαρκ Βάρνερ περιέγραψε τον Πούτιν ως «επικίνδυνο άνθρωπο» και είπε ότι η απειλή καταδεικνύει την ανάγκη για τους ηγέτες των ΗΠΑ – και εκείνους που διεκδικούν την ηγεσία – να δουν αυτή την απειλή ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Μ. Βάρνερ τόνισε ότι εάν η αμερικανική υποστήριξη για την Ουκρανία υποχωρήσει, ο Πούτιν θα μπορούσε να απειλήσει την Πολωνία ή ο Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θα μπορούσε να εκλάβει την αδυναμία των ΗΠΑ ως «περισσότερο πράσινο φως για πιθανή δράση κατά της Ταϊβάν». Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό είναι εξαιρετικά αφελής ή δεν κατανοεί το είδος των γεωπολιτικών προκλήσεων που ζούμε».

Πέρα από αυτήν την πράγματι διογκούμενη ανησυχία Αμερικανών βουλευτών, το ΝΑΤΟ επέκρινε σήμερα τη Ρωσία για αυτό «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» ως προς τα πυρηνικά. Όλες αυτές οι δηλώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν την αύξηση της ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τα πυρηνικά του Β. Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο