Κόσμος

HRW: Η μεταναστευτική πολιτική Σούνακ θα αλλάξει πλήρως τη θέση της Μ. Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή

HRW: Η μεταναστευτική πολιτική Σούνακ θα αλλάξει πλήρως τη θέση της Μ. Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή
Η νέα επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τίρανα Χασάν,  υποστηρίζει ότι το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση όσων αιτούνται άσυλο δεν είναι παρά μια «φθηνή πολιτική».

Η νέα επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τίρανα Χασάν,  υποστηρίζει ότι το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση όσων αιτούνται άσυλο δεν είναι παρά μια «φθηνή πολιτική».

Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να απελάσει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα θα «διαβρώσει πλήρως» τη θέση της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή, όπως δήλωσε η νέος επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η Τίρανα Χασάν, η οποία αναλαμβάνει αύριο εκτελεστική διευθύντρια του HRW, είπε επίσης ότι άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να βλέπουν τα αφρικανικά κράτη ως υπεράκτιο χώρο χωματερής για τους αιτούντες άσυλο, προκαλώντας πιθανώς περαιτέρω πλήγματα στην καθιερωμένη, θεσμική προστασία των προσφύγων.

«Όλοι πρέπει να νοιάζονται για αυτό το θέμα. Αυτό δεν αφορά μόνο ό,τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Χασάν στον Guardian.

Το σχέδιο απέλασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνήθηκε με την Ρουάντα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αλλά έκτοτε έχει ανασταλεί από νομικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, επισκέφτηκε το Κιγκάλι νωρίτερα αυτό το μήνα για να δει να κατασκευάζονται οικοδομικά τετράγωνα για απελαθέντες αιτούντες άσυλο από τη Βρετανία, προκαλώντας πρόσθετη διαμάχη παίρνοντας μαζί της μόνο τον δεξιό Τύπο.

Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης ένα νέο περιοριστικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση με το σύνθημα «σταματήστε τις βάρκες» με στόχο να κόψει τις προσφυγικές διελεύσεις της Μάγχης.

«Είναι φτηνή πολιτική, διχαστική και εντελώς αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Χασάν. «Νομίζω ότι αυτή η σημερινή κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

«Αυτό θα διαβρώσει εντελώς κάθε είδους διεθνή θέση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διεθνή σκηνή. Δεν έχουν πλέον πόδι να σταθούν όσον αφορά την αξιοπιστία τους», κατέληξε η Χασάν, λίγο ώρες πριν αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά της και δίνοντας ένα πρώτο «δείγμα γραφής» του τρόπου που θα κινηθεί απέναντι στην Μεγάλη Βρετανία και την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πολιτικά και νομικά εμπόδια και να ξεκινήσει την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα έως αυτό το καλοκαίρι. Η Χασάν πρόσθεσε ότι, εάν η κυβέρνηση πετύχει, θα ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. «Αυτό που θα συμβεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ξεφύγει από τη συμφωνία της Ρουάντα και αυτό προχωρήσει, είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες», είπε, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής θεωρούνται δυνητικά τοποθεσίες για στρατόπεδα προσφύγων στην ανοικτή θάλασσα από ορισμένους Ευρωπαίους. «Έχουμε ήδη ακούσει ψιθύρους για αυτό – λαοί που στρέφονται προς συντηρητικές κυβερνήσεις όπως είναι η Ουγγαρία, όπως είναι η Πολωνία, όπως είναι η Ιταλία, λαοί που πλέον λένε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να αναπαραχθεί… Είναι ένας πολύ ολισθηρός κατήφορος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments