Οι απεργίες παραλύουν την Γερμανία
Πηγή Φωτογραφίας: publicservices.international
Άρχισε η προειδοποιητική απεργία στην Γερμανία από τα σωματεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ver.di και το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG, ενώ σχεδόν όλα τα αεροδρόμια της χώρας συμμετέχουν στην απεργία. Τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στον τομέα των μεταφορών. Σε όλη τη Γερμανία, περίπου 350.000 εργαζόμενοι σε διάφορες περιοχές προχώρησαν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ved.di και το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG είχαν καλέσει σε απεργία για την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων απέναντι στην που πλήττει τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Τα τρένα, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα παραμένουν ακίνητα σε όλη τη Γερμανία. Στις ράγες, η κυκλοφορία μεγάλων αποστάσεων θα διακοπεί πλήρως και η περιφερειακή κυκλοφορία θα διακοπεί, επίσης, σε μεγάλο βαθμό. Σχεδόν όλα τα γερμανικά αεροδρόμια απεργούν, αλλά όχι το αεροδρόμιο του Βερολίνου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και επηρεάζουν πολλές περιοχές. Η απεργία στα μέσα μεταφοράς επιδρά ήδη σε επτά ομοσπονδιακές πολιτείες. Πρόκειται για την Βάδη-Βυρτεμβέργη, την Έσση, την Κάτω Σαξονία, την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Ρηνανία, την Σαξονία, καθώς επίσης και μεγάλα τμήματα της Βαυαρίας.
Με τις προειδοποιητικές απεργίες, τα συνδικάτα επιθυμούν να αυξήσουν την πίεση στις τρέχουσες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι απεργοί εισέρχονται στον τρίτο γύρο συλλογικών διαπραγματεύσεων για περίπου 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Το σωματείο απαιτεί 10,5% και τουλάχιστον κατά 500 ευρώ μεγαλύτερο μισθό. Σχετικά με τους ισχυρισμούς των εργοδοτών ότι οι προειδοποιητικές απεργίες επιβάρυναν τις διαπραγματεύσεις, συνδικάτα και απεργοί απαντούν πως οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μεσαίων εισοδηματικών ομάδων, βλέπουν τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα ως ιδιαίτερη επιβάρυνση, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Συγκεκριμένα ζητούν άμεσες αυξήσεις που θα ανέρχονται στο 10,5%, δηλαδή 500 ευρώ επιπλέον το μήνα, καθώς και περαιτέρω εφάπαξ επιδόματα γύρω στα 2.500 ευρώ εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης – με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στη Γερμανία στο 8.7% σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον Φεβρουάριο. Έως σήμερα, έχουν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις τόσο για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με την πλευρά των εργοδοτών, όσο και για επιμέρους ρυθμίσεις που αφορούν εργαζομένους σε τοπικά και περιφερειακά μέσα συγκοινωνίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμηνύουν, εντούτοις, πως δεν θα οπισθοχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους κατά το προσεχές διάστημα, αλλά, απεναντίας, θα ενδυναμώσουν τις μορφές πάλης, αν χρειαστεί να επιμείνουν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Είναι ακόμη αξιοπρόσεκτο πως τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις δυναμώνουν και διατυπώνονται σε πολλούς κλάδους του κόσμου της εργασίας, με την τρικομματική κυβέρνηση να συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφανθεί ως προς την πορεία των κινητοποιήσεων και τη μελλοντική στάση τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας