Κόσμος

ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρυχώνται για την τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρυχώνται για την τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Ints Kalnins

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την Κυριακή (26 Μαρτίου) την πρόθεση της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, καλώντας το Μινσκ να επανεξετάσει την κίνηση αυτή, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την Κυριακή (26 Μαρτίου) την πρόθεση της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, καλώντας το Μινσκ να επανεξετάσει την κίνηση αυτή, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία, εάν το Μινσκ φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Κυριακή (26 Μαρτίου) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η φιλοξενία ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα σήμαινε ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι δική της επιλογή», έγραψε στο Twitter.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις», δήλωσε ο Μπορέλ, καθώς η Ένωση ετοιμάζει επί του παρόντος μια άλλη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά του Μινσκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το Σάββατο ότι η χώρα του θα σταθμεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ένα βήμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «τίποτα ασυνήθιστο».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη είναι παρόμοια με τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αποθηκεύουν τέτοια όπλα σε βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλο το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, μια αναλογία που οι δυτικοί σύμμαχοι χαρακτήρισαν «παραπλανητική».

Στην ανακοίνωση, ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι μια εγκατάσταση αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα είναι έτοιμη στη Λευκορωσία μέχρι τον Ιούλιο.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικά όπλα σύμφωνα με την Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com

 

Με τους φόβους για έναν πυρηνικό πόλεμο να αυξάνονται μετά την εισβολή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οποιοδήποτε ρωσικό χτύπημα θα αφορούσε πιθανότατα μικρού μεγέθους όπλα μάχης, που ονομάζονται «τακτικά» σε αντίθεση με τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος και μεγάλης εμβέλειας.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρία μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Την Κυριακή, το ΝΑΤΟ επέκρινε τη Ρωσία για την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» πυρηνική ρητορική της και χαρακτήρισε «παραπλανητική» την αναφορά της Μόσχας στον πυρηνικό διαμοιρασμό του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς δεσμεύσεις τους. Η Ρωσία παραβιάζει σταθερά τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των εξοπλισμών, με πιο πρόσφατη την αναστολή της συμμετοχής της στη Νέα Συνθήκη START», πρόσθεσε η ίδια.

«Ομηρία»

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία χρησιμοποίησε τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για την εισβολή του Πούτιν στη χώρα.

Έκτοτε, η Μόσχα και το Μινσκ διατηρούν στενούς στρατιωτικούς δεσμούς, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «πήρε τη Λευκορωσία ως πυρηνικό όμηρο» σε ένα tweet την Κυριακή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της και υπονομεύει την «αρχιτεκτονική του πυρηνικού αφοπλισμού και το διεθνές σύστημα ασφαλείας εν γένει».

«Η Ουκρανία αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία αποτελεσματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. (…) Απαιτούμε την άμεση σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον σκοπό αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Κάλεσε «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μεταφέρουν στο εγκληματικό καθεστώς Πούτιν το κατηγορηματικό απαράδεκτο των τελευταίων πυρηνικών προκλήσεών του».

Πυρηνικός κίνδυνος

Οι Ρώσοι πολιτικοί και σχολιαστές έχουν εδώ και καιρό κάνει εικασίες για πιθανά πυρηνικά πλήγματα εναντίον δυτικών χωρών, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, εάν πιεστεί πέρα από τα όριά της.

Δεν είναι σαφές πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία. Αν και το Κρεμλίνο δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ δημοσίως, η Δύση λέει εδώ και καιρό ότι η Μόσχα διατηρεί πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες στο Καλίνινγκραντ, τον αποκλεισμό της στις ακτές της Βαλτικής μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Από τα σχόλια του Πούτιν την Κυριακή, δεν είναι επίσης σαφές πού θα σταθμεύουν τα όπλα στη Λευκορωσία. Όμως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η μεταφορά θα επεκτείνει την ικανότητα πυρηνικού πλήγματος της Ρωσίας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα την Παρασκευή (24 Μαρτίου), ο Μπορέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πρόσφατο ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα μείωσε την πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Ένα σημαντικό πράγμα είναι ότι αυτή η επίσκεψη μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και [οι Κινέζοι] το έχουν καταστήσει πολύ, πολύ σαφές», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ο Σι θέλει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να συνδεθεί με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση», πρόσθεσε. «Δεν εμπλέκονται στρατιωτικά και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments