Nέα της αγοράς

Μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργούν στα νοσοκομεία – Τεράστιες οι λίστες αναμονής

Μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργούν στα νοσοκομεία – Τεράστιες οι λίστες αναμονής

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - EUROKINISSI/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μεγάλες και επικίνδυνες σε πολλές περιπτώσεις είναι οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι αναμονές για τακτικά χειρουργεία, σε ορισμένα νοσοκομεία, φτάνουν τα 3 χρόνια, ενώ καρκινοπαθείς περιμένουν για να χειρουργηθούν έως και 6 μήνες. Την ίδια […]

Μεγάλες και επικίνδυνες σε πολλές περιπτώσεις είναι οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Οι αναμονές για τακτικά χειρουργεία, σε ορισμένα νοσοκομεία, φτάνουν τα 3 χρόνια, ενώ καρκινοπαθείς περιμένουν για να χειρουργηθούν έως και 6 μήνες. Την ίδια στιγμή σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει στη Βόρεια Ελλάδα με τα χειρουργεία καρδιάς, καθώς, λόγω υποστελέχωσης, έκλεισε η κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στην οποία διενεργούνταν 1000 χειρουργεία το χρόνο. Σημαντικό είναι το πρόβλημα και στο «Αττικόν», όπου λειτουργούν οι μισές χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.

«Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Οι κλινικές πολλών νοσοκομείων είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Παραιτούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Με μετακινήσεις μπαλώνουν την κατάσταση. Δεν πάει άλλο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Αττικόν»

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές: στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική «Π. Σπύρου» με 1.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο, του ΑΧΕΠΑ με 500 χειρουργεία το χρόνο και του «Παπαγεωργίου» με περίπου 250 χειρουργεία ετησίως. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» η καρδιοχειρουργική κλινική έκλεισε, λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά.

«Υπηρετεί μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία αρρώστησε, πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η κλινική. Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου να καλύψουν τις εφημερίες. Όμως, έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία», επισημαίνει η Ομοσπονδία. Και προσθέτει: «Πρόσφατα, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” εγκαινιάσθηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 18 κλινών από δωρεά, η οποία λειτουργεί για περιστατικά covid-19. Καινούργια κατασκευή και κατέρρευσε το πάτωμα!!!!!! Έκλεισε η μία πτέρυγα 9 κλινών, στην οποία κατέρρευσε το πάτωμα».

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Υπάρχουν λίστες χειρουργείων, μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια, που κανείς δεν γνωρίζει εάν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν. Ασθενείς, όμως, περιμένουν τρία χρόνια για τακτικό χειρουργείο.

«Καρκινοπαθείς περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση στην εκπομπή του Κου Χατζηνικολάου για να χειρουργηθεί μετά από τρεις μήνες. Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου, έως ότου χειρουργηθούν. Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν. Χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments