Εκλογές 2023: Ο πολιτικός οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)
Ο εκλογικός κύβος ερρίφθη, καθώς στην εισηγητική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου.Η επιλογή της ημερομηνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε διότι οποιαδήποτε Κυριακή νωρίτερα μέσα στον Μάιο θα έφερνε τις δεύτερες εκλογές, που θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα γίνουν, εντός του Ιουνίου, στο μέσον δηλαδή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για να μη συμβεί αυτό, η πρώτη διαθέσιμη Κυριακή ήταν στις 21 Μαΐου, καθώς με τον τρόπο αυτό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών, δηλαδή στις 2 Ιουλίου.
Η επίσημη έναρξη
Καθώς λοιπόν οι κάλπες θα στηθούν ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι πιθανότατα στις 25 Απριλίου. Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα διαλύσει τη Bουλή με πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 21 Μαΐου. Έτσι, λοιπόν, ξεκινάει ένας «μαραθώνιος» 70 ημερών, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.
Κατά τη συνήθη πρακτική, στη συνέχεια, δηλαδή στις 26 Απριλίου, ο Μάκης Βορίδης θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και ο Γιάννης Οικονόμου τη θέση του σε νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο -πιθανότατα τον Άκη Σκέρτσο-, ενώ όλα τα κόμματα θα βρίσκονται στον πυρετό της οριστικής διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων τους, κάτι που εξάλλου έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό (της Νέας Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει συνολικά 420 ονόματα πανελλαδικά). Το αργότερο μέχρι τις 28 Απριλίου, κάθε κόμμα, με γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να δηλώσει το όνομα και το έμβλημά του για όλη την επικράτεια, τα οποία αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, στις φετινές εκλογές τα κόμματα θα λάβουν ειδικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων εντός επτά ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του. Στη συνέχεια, καθώς το σύστημα πλέον είναι αμιγώς ψηφιακό, κάθε υποψήφιος βουλευτής επικυρώνει την αίτηση δήλωση υποψηφιότητάς του μέσω της πύλης υποψηφιοτήτων, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις εφαρμογές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Εντός τριών ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό αυτό περιθώριο αυξήθηκε κατά μία ημέρα (από δύο σε τρεις δηλαδή) μόλις πριν από έναν μήνα, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας