Διεθνή

Ο Νετανιάχου και η στρατηγική της έντασης

Ο Νετανιάχου και η στρατηγική της έντασης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει οργισμένα τις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για οριστική εγκατάλειψη της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει οργισμένα τις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για οριστική εγκατάλειψη της δικαστικής μεταρρύθμισης, δείχνοντας ότι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του δεν ήταν παρά ένας τακτικός ελιγμός και ενθουσιάζοντας τις ακροδεξιές δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντέδρασε με οργή στα σχόλια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος τον προέτρεψε να αποχωρήσει από τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του για τη δικαστική μεταρρύθμιση. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Λίγο αργότερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε στον λογαριασμό του στο Twitter πως το κράτος του Ισραήλ πρόκειται να λάβει τις δικές του αποφάσεις, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να υπακούει σε σχόλια ή, πολύ περισσότερο, σε υποδείξεις ξένων δυνάμεων. «Το Ισραήλ θα πάρει τις αποφάσεις του αλλά όχι με βάση τις πιέσεις από το εξωτερικό», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «φωτογραφίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την διαχρονική τάση τους για επέμβαση στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των Ισραηλινών.

Εντούτοις, χθες βράδυ, είχε διαφανεί μια ορισμένη αλλαγή στην στάση των Ισραηλινών. Ο Μ. Νετανιάχου δήλωσε πως κάνει κίνηση από «εθνική ευθύνη» και πρόσθεσε ότι οι αρνήσεις των εφέδρων «μας διαλύουν». «Όταν υπάρχει η ευκαιρία να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος μέσω του διαλόγου, εγώ, ως πρωθυπουργός, παίρνω ένα time out για διάλογο», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η διάρκεια, ωστόσο, του time out αποδεικνύεται στην πράξη εξαιρετικά περιορισμένη, αφού, μέσα σε λίγες ώρες, η ισραηλινή κυβέρνηση ανασκευάζει δηλώσεις της και επιμένει άκαμπτα στην προώθηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, η οποία αφοπλίζει την δικαιοσύνη από μια σειρά αρμοδιότητες και ενισχύει υπέρμετρα το εκτελεστικό σε βάρος της ανεξαρτησίας των δύο άλλων εξουσιών και με επεκτατικές διαθέσεις για την αυτονομία της κοινωνίας πολιτών.

Αυτή η στρατηγική της έντασης, που ακολουθείται από τον πρωθυπουργό, οδηγεί σε αντιαμερικανικές και εθνοκεντρικές κορώνες από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν ότι το Ισραήλ είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και όχι άλλο ένα αστέρι στη σημαία των ΗΠΑ», ανέφερε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ, απαντώντας στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Το Ισραήλ δεν είναι άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία. Είμαστε δημοκρατία και περιμένω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να το καταλάβει αυτό», συμπλήρωσε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ εκτιμά το δημοκρατικό καθεστώς εκεί (σ.σ στις ΗΠΑ) και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο – οι άνθρωποι εδώ (σ.σ Ισραήλ) πήγαν σε εκλογές και

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments