Οικονομία

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης
Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά

«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Ως φαίνεται, ακόμη μια αρνητική πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αναγκάζονται να βάλουν «χέρι» στις καταθέσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι, αλλά και στο γενικότερα υψηλό πληθωρισμό. Επίσης, οι πολίτες στην Ελλάδα είναι οι περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών και τρίτοι στην αλλαγή συνηθειών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο η Eurostat. Πάντως, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, ενώ η παρατεταμένη ακρίβεια «χτυπά» τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022.  Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν μείωση των καταθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την ευρωζώνη, τον Νοέμβριο του 2022, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμες λύσεις ως αντίδραση στο αυξημένο κόστος, αναζητώντας νέο «δανεισμό, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών: Η συνολική αύξηση ήταν της τάξης του 12% σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον ίδιο μήνα του 2021. Αντίθετα, ο νέος στεγαστικός δανεισμός μειώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση.

Η ανησυχία για το μέλλον

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν μειωθεί οι αποταμιεύσεις τους κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2022 (37%), ενώ ένας στους δέκα «είδε» άνοδο στη μηνιαία δόση του στεγαστικού του δανείου, εξαιτίας της αύξησης στα επιτόκια από την ΕΚΤ. Όταν σκέφτονταν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στις αρχές του 2023, σχεδόν οι μισοί ευρωπαίοι καταναλωτές ανησυχούσαν για την ικανότητά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (48%), σχεδόν το ένα τέταρτο ανησυχούσε για την οικονομική δυνατότητα μεταφοράς του στην εργασία (24%), με σχεδόν έναν στους πέντενα  αναφέρουν ανησυχία για την πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου (19%).

Στον τομέα της ανησυχίας πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας κατά τους επόμενους 6 μήνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι δυστυχώς την πρωτιά με ένα ποσοστό το οποίο αγγίζει σχεδόν το 70%, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Αλλαγές στις συνήθειες

Αντιμέτωπο με τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, το 71% των καταναλωτών άλλαξε συμπεριφορά προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια στο σπίτι, ενώ το 28% προσάρμοσε τη χρήση των μέσων μεταφοράς. Σε αυτήν την κατηγορία, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση με ποσοστό 77,2%, πίσω από το 86% της Δανίας και το 82,2% του Βελγίου. Ουραγός ήταν η Ρουμανία με ποσοστό 56,8%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments