Πολιτική

Άδωνις: Δεξιός είναι ο ντρέτος, ο ευθύς, ο αίσιος

Άδωνις: Δεξιός είναι ο ντρέτος, ο ευθύς, ο αίσιος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε όλα τα εγχειρίδια δικαίου του κόσμου, δεξιός είναι ο ευθύς, δηλαδή ο ντρέτος, συχνά ο εργατικός.

Σε όλα τα εγχειρίδια δικαίου του κόσμου, δεξιός είναι ο ευθύς, δηλαδή ο ντρέτος, συχνά ο εργατικός. Και όταν μια συμπεριφορά δεν είναι ευθεία, δεν είναι ίσια δηλαδή, παρεμβαίνει ο νόμος, που οι άνθρωποι είθισται να ψηφίζουνε, όταν είναι στα συγκαλά τους.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο ότι το δίκαιο έρχεται να ισιώσει μια συμπεριφορά πλάγια, μια συμπεριφορά «της πονηρής και πλαγίας οδού». Diritto λέγεται το Δίκαιο στα ιταλικά, Droit στα γαλλικά. Και το Δίκαιο απαιτεί ντρέτες και ευθείες συμπεριφορές και αν διαπιστώσει το αντίθετο, τις ισιώνει με τους καταναγκασμούς του.

Αυτά τα στοιχειώδη της πολιτικής μας γεωγραφίας και του νομικού πολιτισμού υπενθύμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγο, υπενθυμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «ο δεξιός είναι ο ευοίωνος, ο εργατικός, ο ευθύς, ο αποτελεσματικός, ο ιδιοφυής». Στον αντίποδα δεν συναντά κανείς παρά τις περιπτώσεις που θέλουν το ίσιωμά τους. «Τον γρουσούζη, τον ανεπρόκοπο, τον άχρηστο – τον αριστερό δηλαδή. Κι αυτό σημαίνει στα ελληνικά δεξιός και αριστερός», τόνισε ο Άδωνις, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχική, ελληνική καταβολή της ανθρωπολογικής διάκρισης ανάμεσα στον σωστό και στον λανθασμένο, που «είχε να κάνει φυσικά στην αρχαιότητα με το από πού έρχονταν τα πουλιά, αυτή είναι η πραγματικότητα για το αν ο οιωνός ήταν αίσιος ή απαίσιος. Αίσιος ο δεξιός, απαίσιος ο αριστερός».

Και δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές. Χθες ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ανήγγειλε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές, γιατί «ο πρωθυπουργός είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου»…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments