“Ντιμπέιτ” Τσίπρα στην τελική ευθεία για τις εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Επικεντρωμένη στην μετωπική σύγκρουση -και σύγκριση- του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα θα εξελιχθεί η προεκλογική στρατηγική της Κουμουνδούρου, όπως διαφάνηκε μετά και τη χθεσινή γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας των εθνικών εκλογών. Στο πρώτο, δημόσιο σχόλιό του με γνωστή πλέον την «ώρα της κάλπης», ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό σε τηλεοπτική μονομαχία, προκρίνοντας την ευθεία αντιπαράθεσή τους με πεδίο τις προγραμματικές τους θέσεις, προκειμένου η αξιωματική αντοπολίτευση να αναζητήσει επίμονα απαντήσεις επί των συγκεκριμένων, αντί της «εύκολης λογικής των υποσχέσεων».
Από το βήμα του «StarForum» στη Λαμία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως «οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα είναι πολλές και μεγάλες. Για το λόγο αυτό, «θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτές οι 53 μέρες που έχουμε μπροστά μας, της προεκλογικής περιόδου, θα είναι μέρες ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου» δήλωσε και συνέχισε, λέγοντας πως «θέλω να πιστεύω ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει τα συνθήματα και τις διχαστικές κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε». Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό πως «το 2019 δεν ήρθε να κουβεντιάσουμε ενώπιος ενωπίω, να καταθέσουμε στον ελληνικό λαό τις θέσεις μας σε έναν τηλεοπτικό διάλογο, τον αρνήθηκε, τον φοβήθηκε», επαναφέροντας τέσσερα χρόνια μετά το αρχικό αίτημα για ντιμπέιτ κορυφής.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, ζητούμενο αποτελεί η συζήτηση για την «πολιτική ουσία», η οποία εκβάλλει μοιραία στις όχθες της καθημερινότητας, γεγονός που ωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην άσκηση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης προς τον Πρωθυπουργό να προσέλθει σε ένα ντιμπέιτ εφ’ όλης της ύλης και «να μην κρυφτεί», όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της. Την ίδια ώρα, η διαδικασία της τηλεμαχίας, με διαδοχικές, επιθετικές ερωτήσεις απέναντι σε μείζονα προβλήματα της χώρας, εκτιμάται από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα αποκαλύψει τα πεπραγμένα και μη της παρούσας διακυβέρνησης. Ανάμεσα στα οποία σταχυολογούν τις υποκλοπές, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και φυσικά τα Τέμπη, προκειμένου να αποδομηθεί πλήρως η «πολιτική Μητσοτάκη».
Παράλληλα, μια ενδεχόμενη τηλεοπτική μονομαχία θα ανακινούσε και το ενδιαφέρον του γενικού πληθυσμού για τις επικείμενες εκλογές, όταν σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «όλες οι μετρήσεις οι ποιοτικές λένε ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αποφασίζει το τι θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου». «Πολλοί δε, ένα 20%, την τελευταία εβδομάδα πριν πάνε στην κάλπη», πρόσθεσε. Στην κατεύθυνση αυτή, «κοιτάζοντας προς τους αναποφάσιστους, «να συγκριθούμε και να κρίνει ο ελληνικός λαός» κάλεσε χθες τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιμένοντας σε κάθε περίπτωση στην ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Η έμφαση στις προγραμματικές θέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αντανακλά εν πολλοίς τα δεδομένα που εισέρχονται στην Κουμουνδούρου από τα focus groups, καθώς στελέχη με γνώση αυτών των δεδομένων εξηγούσαν στο protothema.gr πως «οι αναποφάσιστοι έχουν αρχίσει να μας ακούνε». Στο πλαίσιο αυτό, «είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις. είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τους Έλληνες γι’ αυτό και δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα όπως θέτει ο Μητσοτάκης. Δεν μιλάμε για την ανάγκη αυτοδύναμων αλαζονικών κυβερνήσεων. Μιλάμε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας» παρατήρησε χθες ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ακόμη ως το επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης το πως θα οικοδομηθούν προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας».
Κινούμενος με πυξίδα τις «προγραμματικές θέσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα το επικαιροποιημένο κυβερνητικό του πρόγραμμα, τόσο στην μεγάλη εικόνα του, όσο και με επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις, όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας. «Εμείς θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα τις προτάσεις μας συνολικά για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια» γνωστοποίησε ο ίδιος, ενώ θα ακολουθήσει και η παρουσίαση θέσεων και προτάσεων ανά τομέα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στο κράτος. Σε μια προσπάθεια εμπλοκής και ζύμωσης με την κοινωνία, τα θεματικά σχέδια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάζονται υπό μορφή δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων.
Στην ίδια εκλογική στρατηγική περιλαμβάνεται και το «μεικτό μοντέλο» εξορμήσεων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιεί τις πρωινές ώρες συναντήσεις με θεσμικούς και τοπικούς φορείς στη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών του, κορυφώνοντας την παρουσία του σε κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας με βραδινές ανοιχτές ομιλίες. Το νέο -προεκλογικό- μοντέλο αναμένεται να εφαρμοσθεί -και να κριθεί στην πράξη- ήδη από την επίσκεψή του κ. Τσίπρα την προσεχή Παρασκευή στην Καλαμάτα, προσβλέποντας στην άμεση επαφή με τον κόσμο, η επαφή η οποία του μεταφέρει ατόφιο τον εκλογικό παλμό. Στον αντίποδα, «είναι ένα εργαλείο οι δημοσκοπήσεις όχι για να εργαλειοποιούν την πολιτική ζωή, αλλά για να δίνουν μια εικόνα σε όσους ασχολούνται με την πολιτική σε σχέση με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, χωρίς, ωστόσο, να αρνείται ότι «πάμε σε μια αναμέτρηση, κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση η οποία δεν θα είναι για κανέναν εύκολη, δεν θα είναι περίπατος. Θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση», όπως σημείωσε.
Παρά, ωστόσο, το εγγύς της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας διατήρησε και χθες χαμηλούς τόνους προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μετά την πρόταση του τελευταίου για «τρίτο πρόσωπο» στη θέση του Πρωθυπουργού. Κατά τον κ. Τσίπρα, «μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο. Και με ξενίζει πραγματικά που ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα που έχει είναι να συνεργαστεί το κόμμα του με τη Δεξιά, με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης». «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρόβλημα;» διερωτήθηκε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιδεικνύοντας την ίδια ώρα κατανόηση στην προεκλογική προσπάθεια κάθε κόμματος να εγγράψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κάλπη. Σε αυτήν την προοπτική, «η μάχη που θα δώσουμε δεν είναι διμέτωπη» ανέφεραν χθες πηγές προσκείμενες στην Κουμουνδούρου, εξαιρώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη από το κάδρο των μεγάλων ευθυνών για τη χώρα. Το αντίθετο, όμως, συμβαίνει στην περίπτωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναχθεί στον κατεξοχήν πολιτικό αντίπαλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη χθεσινή τοποθέτηση, πάντως, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεχώρισε και η «χείρα φιλίας» που έτεινε προς τον Περισσό, καθώς «ελπίζω να ζητήσετε από τον κ. Κουτσούμπα να σας μιλήσει και γαλλικά διότι είδα έχει πολύ καλή προφορά» σχολίασε δημόσια ο κ. Τσίπρας για τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι. Στην επαύριον των εκλογών, ο βαθμός της αναλογικότητας στο κυβερνητικό σχήμα, σε περίπτωση που πρωτεύσει η αξιωματική αντιπολίτευση, συνιστά έναν ακόμη εκλογικό γρίφο, αλλά πάντως όχι για όλους, καθώς μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας «θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση η οποία θα εκπροσωπεί και αυτές τις δυνάμεις, θα εκπροσωπεί νέους ανθρώπους, θα εκπροσωπεί γυναίκες, θα εκπλήσσει, αν θέλετε, και μέσα από τη σύνθεσή της», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας