Πολιτική

Οι εκλογικές προσδοκίες των κομμάτων

Οι εκλογικές προσδοκίες των κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρωθυπουργός ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρος ως προς τις προσδοκίες του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία και γι αυτό οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».

Σε λιγότερο από δύο μήνες, διεξάγονται οι εθνικές εκλογές και οι κάλπες της 21 ης Μαΐου θα αναδείξουν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιο πρόσωπο επιλέγουν οι πολίτες για πρωθυπουργό και αν χρειαστεί, θα στηθούν και δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου. Τα επιτελεία των κομμάτων εμφανίζονται έτοιμα «από καιρό» για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, παρά το ότι οι προσδοκίες διαφέρουν ουσιαστικά. Αναλυτικότερα, είναι σαφές ότι, για την Νέα Δημοκρατία, κεντρικό ζητούμενο είναι η κατάκτηση ενός κατά το δυνατόν μεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού και η ανάδειξη στέρεης ηγεσίας. Ο πρωθυπουργός ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρος ως προς τις προσδοκίες του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία και γι αυτό οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αναντίρρητος, αφού θεωρείται ότι «αυτοδύναμη ΝΔ, σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ζήτημα είναι η χώρα να κερδίσει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Οι πολίτες θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά και την ειλικρίνεια και ο λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και πιστεύω ότι θα κρίνει σωστά». Οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πέρα από την αυτοδυναμία. Ο στόχος μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός των αντικειμενικών εκλογικών προσδοκιών της Κουμουνδούρου. O ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, μίλησε χθες, μετά την πρωθυπουργική ανακοίνωση, για κυβέρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας ότι «στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν το λογαριασμό, στις 22 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες». Αναπόφευκτα, οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εστιάζουν και περιορίζονται σε ένα εκλογικό ποσοστό, πίσω από την Νέα Δημοκρατία, για μία κατά το δυνατόν καλύτερη θέση εκκίνησης εν όψει δεύτερης κάλπης.

Αποδέκτης μιας πρότασης κυβερνητικής συνεργασίας θα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα θορυβημένο από τις αναιμικές εκλογικές καταγραφές, που αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση της δημοσκοπικής καχεξίας του κόμματος και θέτει ως εκλογικό στόχο το ισχυρό διψήφιο ποσοστό, όπως επανειλημμένα τονίζει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κουράζεται να θέτει ζήτημα προσώπου για το αξίωμα του πρωθυπουργού με όρους «άγνωστου Χ». Κι η επιμονή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να μην προσδιορίζει πρόσωπα, αλλά να αναφέρεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού με νεφελώδεις χαρακτηρισμούς, επηρεάζει αναντίρρητα τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο προφανώς ενδιαφέρεται να γνωρίζει ποιον αρχηγό κόμματος ψηφίζει για πρωθυπουργό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments