- Νέα δεδομένα στο χώρο των κατασκευών δημιουργεί η συμφωνία για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat. O νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης των κατασκευών στη χώρα, μετά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με συνολικό ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της Intrakat το νέο σχήμα αποκτά ένα μέγεθος που θα του δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει νέα μεγάλα έργα, όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. «Ήδη και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο θα διευρυνθεί ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου Intrakatκαι εκτός συνόρων», ανέφεραν πηγές της Intrakat.
- Η συμφωνία μεταξύ Intrakat – Ελλάκτωρ για τον 100% της Άκτωρ έκλεισε με αποτίμηση ύψους 214 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν την καταβολή τιμήματος προς την Ελλάκτωρ και τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ την ανάληψη από την Intrakat υποχρεώσεων της Άκτωρ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και όταν αυτό συμβεί θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.
- Οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Τον περασμένο Ιούλιο όταν πέρασε στον έλεγχο του σχήματος των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου η Intrakat βρισκόταν στην πέμπτη θέση των κατασκευαστικών ομίλων. Μία από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Εξάρχου – ο οποίος θυμίζουμε ήταν CEO της Άκτωρ επί διοίκησης Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ- όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Intrakat, ήταν η πρόθεση των νέων ιδιοκτητών να τη μετατρέψουν σε εκ των ηγέτιδων δυνάμεων στον κλάδο, κάνοντας λόγο ακόμη και για τη δεύτερη θέση.
- Τι γίνεται όμως με την Ελλάκτωρ; Πηγές της εταιρείας δηλώνουν ότι παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος παραμένει στο κλάδο περιβάλλοντος, μέσω της Ηλέκτωρ και στα ακίνητα μέσω της REDS. Τέλος, μέσω της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25%, δραστηριοποιείται στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και βέβαια αποκτά επιπλέον ρευστότητα που μπορεί να αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου ή και την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους.
- Με θετικό πρόσημο -σε σχέση με το 2019 – κλείνει το πρώτο τρίμηνο του έτους για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρτιος ολοκληρώνεται με οριακή αύξηση στην επιβατική κίνηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, και αυτό παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, που είχαν ως αποτέλεσμα τις ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Εξάλλου, θετικά είναι και τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, η οποία όπως και πέρσι θα ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο.
- Αναλυτές και παρατηρητές σημειώνουν πως η αναφορά σε προχθεσινή έκθεση της Goldman Sachs για τη πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πολλοί εκτιμούν πως οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν τις εκλογές για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση, αλλά υπάρχουν και άλλοι που λένε πως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το πολιτικό ρίσκο δεν είναι μεγάλο, καθώς οι βασικές ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν την παρατεταμένη εκλογική περίοδο και όχι τη πιθανότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα προκαλέσει ανατροπές. Τα θεμελιώδη υποστηρίζουν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, το πότε θα γίνει αυτό είναι θέμα τακτικής, αναφέρει αναλυτής προσθέτοντας με νόημα πως αν αυτό γίνει πραγματικότητα στις 21 Απριλίου θα αποτελέσει ένα ωραίο «προεκλογικό δώρο» για την κυβέρνηση.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.