Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο
Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ/Screenshot
Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται από τη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν επαναπαύεται, έστειλε από τις Φέρρες του Έβρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αν επιδιώκει ή όχι να συνεχισθεί το έργο της επέκτασης του φράχτη που θα φτάσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 140 χιλιόμετρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Μητσοτάκης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εθνική εξαίρεση.
Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, θυμίζοντας ότι τρία χρόνια πριν στην ίδια περιοχή που σήμερα γίνεται η εκδήλωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιδίωκαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος- κυρίως στις Καστανιές η περιοχή είχε μετατραπεί σχεδόν σε περίο μάχης. Αυτό που ζήσαμε, είπε ο κ.Μητσοτάκης, ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεκινούσε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αυτή τη μάχη την κέρδισε, ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση κάλεσε όλη την ηγεσία της Ευρώπης, και τότε στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορά μας έγιναν και σύνορα της Ευρώπης.
Εκανα αυτή την εισαγωγή για να το τονίσω τη συνέχεια και τη συνέπεια μιας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής, δίκαιης και αποτελεσματικής που μπορεί και θέλει και θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σώζοντας παράλληλα αθώους στο Αιγαίο. Το νέο τμήμα του τεχνητού εμποδίου του Εβρου, θα προσθέσει 35 ακόμη χλμ από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά. Οι συνοριοφύλακες θα αυξηθούν κατά 250, ενώ ο φράχτης θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τροπολογία Παπαδημούλη για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την ΕΕ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να αναρωτήσω τον κ.Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε κι όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπληταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα. Η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική και τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και μίλησε για οργανωμένη μετανάστευση, που θα γίνεται νόμιμα, ελεγχόμενα και υπό όρους. «Οχι ανεξέλεγκτα, αυτή είναι η διαφορά μας με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε και ευχαρίστηκε τους άνδρες και τις γυναίκες της συνοριοφυλακής, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων, που κρατούν την πατρίδα μας ασφαλή και την κοινωνία έτοιμη να συνεχίσει στο δρόμο της ευημερίας. Όλα αυτά είπε, απορρίπτουν μια σειρά από ηττοπαθείς ισχυρισμούς ότι ο τόπος δεν θα αλλάξει. Αυτό που έγινε εδώ, διδάσκει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάξει, να γίνεται καλύτερη, να βαδίζει στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά τον πατριωτισμό της ευθύνης. Ο κ.Μητσοτάκης θύμισε τα λόγια του Μισέλ Φουσέ: Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη, αλλά ένας θεσμός που εγκαθιστά δομές. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος χωρίς σύνορα». Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, είπε ο κ.Μητσοτάκης ευχόμενος να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο.
Μετά την ομιλία του κ.Μητσοτάκη ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών.
Επανέλαβε ότι ο φράχτης που είναι απαραίτητη επένδυση για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας θα γίνει ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία, είπε, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή. Υπογράφεται η επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Κάνουμε αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, είπε, ό,τι απαιτεί και η Ευρώπη. Ο στόχος μας με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι η πλήρης κάλυψη σε όλο το μήκος του ποταμού, με φυσικό εμπόδιο. Ακολούθως, ο κ.Θεοδωρικάκος, περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται πλήρως από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και στα εμπόδια χρηματοδότησης από την ΕΕ που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Φυλάξαμε, είπε, με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και αντιμετωπίσαμε και τους αιτούντες άσυλο εντός της χώρας, διεθνοποιήσαμε την κρίση. Σήμερα προχωράμε στην επέκταση του φράχτη στον Εβρο.
H εκδήλωση στις Φέρρες του Έβρου ξεκίνησε με προβολή βίντεο και ακολούθως η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου έδωσε το λόγο σε συνοριοφύλακες. Η νεαρή συνοριοφύλακας με καταγωγή από το Σουφλί που πήρε το λόγο μίλησε με συγκίνηση για τη δουλειά της, να προστατεύει, δηλαδή, τα σύνορα της χώρας μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία μέρα της υπηρεσιακής μας ζωής, είπε.
Ο διοικητής του τμήματος συνοριακής φύλακης Ορεστιάδας, αστυνόμος Γιώργος Τουρνάκης, πήρε ακολούθως το λόγο. Ο ίδιος κατάγεται από το Κισσάριο Εβρου, και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν δεκάδες ομάδες μεταναστών στο τουρκικό έδαφος εντοπίστηκαν να κινούνται προς το ελληνικό έδαφος. Υπήρχε, είπε, άμεση απειλή για τα σύνορα της πατρίδας μας. Βασικό μας όπλο, είπε, ήταν το εμπόδιο (ο φράχτης) που είχε κατασκευασθεί το 2012. «Η εντολή ήταν σαφής: Να μην παραβιασθούν τα σύνορα της πατρίδας μας», είπε και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ενισχύθηκαν ενώ το πρόβλημα διενοποιήθηκε. Συνοριοφύλακες από περισσότερες από 20 χώρες της ΕΕ βρέθηκαν στα συνορα του Έβρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας