Μητσοτάκης: Στον Έβρο για την επέκταση του φράχτη
Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση
Στον Έβρο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε στην χθεσινή του επίσκεψη στον Γέρακα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης, καθώς και τα νέα υπερύγχρονα χαρακτηριστικά του φράχτη κατά μήκος του Έβρου αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της σημερινής ομιλίας. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί, ενώ, σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να παραστεί και να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τον φράχτη. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να επικεντρωθεί στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή του ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να υπακούν σε συγκεκριμένα στάδια πραγματοποίησης. Η πρώτη φάση του έργου αφορά σε μία απόσταση 35 χιλιομέτρων, στον Κεντρικό Έβρο, και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους, με τον προϋπολογισμό να φθάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και το χρονοδιάγραμμα να εκτυλίσσεται στους δώδεκα μήνες. Η δεύτερη φάση του έργου αφορά σε απόσταση 140 χιλιομέτρων, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση φθάνει, στην ανώτατη περίπτωση, τα τρία έτη και υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο είναι ουσιαστικά ένα νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων. Προβλέπονται η κατασκευή επτά αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων, η διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων, η κατασκευή θυροφραγμάτων, η κατασκευή νέου κτιρίου 300 τετραγωνικών μέτρων για τον εξοπλισμό φύλαξης των συνόρων και η βελτίωση υφισταμένων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.
Ο νέος φράχτης εκτός από σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα έχει και δύο τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στον φράχτη. Πρόκειται για δύο υπερσύγχρονα συστήματα που δεν είναι τοποθετημένα κάπου αλλού στην Ελλάδα. Το πρώτο είναι ένα λογισμικό, ειδικό, που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στο τουρκικό έδαφος πού υπάρχουν μαζικά κινητά τηλέφωνα. Δηλαδή θα εντοπίζει πού υπάρχουν πολλά συγκεντρωμένα άτομα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τον Έβρο. Το δεύτερο θα είναι η αυτονομία που θα έχουν τα drones τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο όπου θα γίνει ο φράχτης. Αυτά, θα μπορούν να δίνουν εικόνα 24 ώρες το 24ωρο. Θα λειτουργούν με ειδικό καλώδιο και θα μπορούν να περιπολούν.
Αναφορά στην σημερινή περιοδεία από τον Γέρακα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή περιοδεία κατά την χθεσινή επίσκεψή του στον Γέρακα, τονίζοντας ότι: «Αύριο θα βρεθώ στον Έβρο και θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα μας από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές». Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε αυτούς που στήριξαν την προσπάθεια αυτή και σε εκείνους «που μέχρι και σήμερα βρίσκονται απέναντι στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να ασφαλίσει τα σύνορά της».
Η παραφωνία Παπαδημούλη – ΣΥΡΙΖΑ
Η πρωθυπουργική αναφορά αφορούσε την περίπτωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος συντάχθηκε με τροπολογία που προωθούσε την αποκοπή της χρηματοδότησης του φράχτη από την Commission.
«Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία – προσέξτε, ακούστε το αυτό-, με την οποία ζητά», τόνισε ο πρωθυπουργός, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες». Η παραφωνία του κ. Παπαδημούλη είχε προηγουμένως εγείρει και την έντονη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε πως το ψήφισμα είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των 140 χλμ των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.
Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κατασκευασθεί 37,5 χλμ και αύριο (31.3.2023), παρουσία του Πρωθυπουργού στον Έβρο, θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επί πλέον 35 χλμ, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προβλεφθεί να καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό της χώρας μας. Το 2022, ανέφερε, απετράπη η παράνομη είσοδος 265.000 μεταναστών στον Έβρο. Στην αναφορά του στο ζήτημα που δημιουργήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προσθέσει ως απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται τέτοια έργα,ότι:
«Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της Κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», σημείωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός από τον Γέρακα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας