Η ρωσική οικονομία αναζητά «ανάσες» μετά τις Δυτικές κυρώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 29 Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι ποινές της Δύσης θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Παρόλα αυτά το Κρεμλίνο όχι μόνο δείχνει απτόητο αλλά θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί και εν τέλει η Ρωσία να βγει κερδισμένη.
Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει: θα καταφέρει να καλύψει τα κενά μόνο με ανοίγματα σε χώρες που δεν ανήκουν στο Δυτικό μπλοκ;
«Οξυγόνο» από την Κίνα
Στις 21 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγνκ επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία τις κινήσεις του.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης του κινέζου ηγέτη με τον Βλαντίμιρ Πούτν, επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί Μόσχας – Πεκίνου σε όλα τα επίπεδα.
Και όπως αποδείχθηκε, στην παρούσα φάση η Ρωσία χρειάζεται την Κίνα πιο πολύ από ποτέ.
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ραγδαία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Ιράν
Εκτός όμως από τον «δρόμο του μεταξιού», υπάρχει και το μονοπάτι που οδηγεί στη Μέση Ανατολή.
Ιράν και Ρωσία διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια στενούς δεσμούς. Τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των ρώσων επιχειρηματιών που ταξιδεύουν και επενδύουν στην Τεχεράνη έχει αυξηθεί θεαματικά σύμφωνα με το gr.euronews.com και τον Γιώργο Δημητρόπουλο.
Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι έχουν πολύ λίγα να προσφέρουν η μία στην άλλη.
Τουρκία
Μια άλλη χώρα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει «ανάσες» στη Ρωσία, είναι η Τουρκία, η οποία κυρίως μέσα από τις διαπραγματεύσεις για τα σιτηρά, επιδιώκει να παίξει με τη σειρά της ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις.
Η Δύση κατηγορεί την Άγκυρα ότι παρακάμπτει τις κυρώσεις, ενισχύοντας τη ρωσική οικονομία και λειτουργώντας ως καταφύγιο των ρώσων επιχειρηματιών που μπλοκαρίστηκαν από τις αγορές της Δύσης.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες. Παρόλα αυτά, τόσο κορυφαία μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, όσο και βουλευτές από χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ κατακεραυνώνουν την γειτονική χώρα για την στρατηγική του «διπλού ταμπλό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας