CNN: Η ιταλική κυβέρνηση τιμωρεί τη χρήση αγγλικών λέξεων
Πηγή Φωτογραφίας: Avvenire
Ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος της Κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσίασε τον νόμο, ο οποίος έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Ενώ η νομοθεσία καλύπτει όλες τις ξένες γλώσσες, είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη προς την «Αγγλομανία» ή τη χρήση αγγλικών λέξεων, τις οποίες το προσχέδιο λέει ότι «υποβαθμίζει και ντροπιάζει» την ιταλική γλώσσα, προσθέτοντας ότι είναι χειρότερο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της γλώσσας είναι ΕΕ.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη συζητηθεί στη Βουλή, απαιτεί από όλους όσοι κατέχουν θέση στη δημόσια διοίκηση να έχουν «γνώση και ευχέρεια στα προφορικά και γραπτά ιταλικά». Απαγορεύει επίσης τη χρήση της αγγλικής γλώσσας σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των «ακρωνύμιων και ονομάτων» θέσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου, οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να έχουν εκδόσεις στην ιταλική γλώσσα όλων των εσωτερικών κανονισμών και των συμβάσεων εργασίας.
«Δεν είναι μόνο θέμα μόδας, το πώς περνάει η μόδα, αλλά η Αγγλομανία έχει αντίκτυπο στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρει το νομοσχέδιο. Το πρώτο άρθρο του νόμου εγγυάται ότι τα ιταλικά πρέπει να είναι η κύρια γλώσσα ακόμη και σε γραφεία που συναλλάσσονται με αλλοδαπούς που δεν μιλούν ιταλικά. Το άρθρο 2 καθιστά την Ιταλία «υποχρεωτική για την προώθηση και χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια». Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 € έως 100.000 € .
Μην πείτε «bru-shetta» αντί για «bru-sketta»
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα συστήσει μια επιτροπή, οι αρμοδιότητες της οποίας θα περιλαμβάνουν τη «σωστή χρήση της ιταλικής γλώσσας και την προφορά της» στα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και τη διαφήμιση. Αυτό θα σήμαινε ότι το να πεις «bru-shetta» αντί για «bru-sketta» θα μπορούσε να τιμωρηθεί από το νόμο. Η κίνηση για την προστασία της ιταλικής γλώσσας ακολουθεί μια υπάρχουσα κυβερνητική προσπάθεια να προστατεύσει την κουζίνα της χώρας.
Έχει εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση του λεγόμενου συνθετικού ή κυτταρικού μαγειρέματος λόγω της έλλειψης επιστημονικών μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων, καθώς και «για την προστασία της κληρονομιάς του έθνους μας και της γεωργίας μας με βάση τη μεσογειακή διατροφή», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας