Διεθνή

Η οικονομία αναδεικνύει Φινλανδό πρωθυπουργό

Η οικονομία αναδεικνύει Φινλανδό πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι Φινλανδοί προσέρχονται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση που έχει μετατραπεί σε πολιτική αναμέτρηση των σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν με τους ανερχόμενους λαϊκιστές συντηρητικούς

Οι Φινλανδοί προσέρχονται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση που έχει μετατραπεί σε πολιτική αναμέτρηση των σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν με τους ανερχόμενους λαϊκιστές συντηρητικούς, με αντικείμενο τα δημόσια οικονομικά της σκανδιναβικής χώρας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ.  Η Φινλανδία μπορεί να εντάσσεται και επισήμως στο ΝΑΤΟ μέσα στο προσεχές διάστημα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην προεκλογική  εκστρατεία, παρά το ότι η Φινλανδία μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία.

Πεδίο κεντρικής αντιπαράθεσης είναι η οικονομία, η οποία θα κρίνει και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Και οι Φινλανδοί κάνουν μια μεγάλη επιλογή για τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας τους.

Η κύρια πρόκληση για τους Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μάριν προέρχεται από τη δεξιά. Μετά από τέσσερα χρόνια αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού υπό τον Πέτρι Όρπο έχει μεγάλες ελπίδες να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αυτή θα μπορούσε επίσης να είναι η καλύτερη ευκαιρία του λαϊκιστικού Κόμματος των Φινλανδών να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να την εξαρτήσει από την στήριξή του.

Το μεγάλο ζήτημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας και πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον το πολύτιμο, όσο και εμβληματικό κράτος πρόνοιας της χώρας.

Η Σάνα Μάριν έχει δεχθεί επίθεση από τη δεξιά για αύξηση του δημοσίου χρέους, αν και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να δαπανήσει μεγάλα ποσά ως απάντηση στην Covid και την εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανταποκρίσεις, εντούτοις, που έρχονται από την Φινλανδία, αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας είναι σαφώς πιο πολύπλοκο, αφού αντιμετωπίζει εγγενές διαρθρωτικό πρόβλημα, με γήρανση του πληθυσμού και ανεπαρκή άτομα για να το χρηματοδοτήσουν. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στα νότια της χώρας, όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ακόμη πιο ορατή και οι λαϊκιστές της ακροδεξιάς προωθούν λύσεις «εθνικής καθαρότητας» και δημογραφικής τόνωσης του φινλανδικού πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments