Κόσμος

Politico: Ο Μητσοτάκης συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με τον φράχτη

Politico: Ο Μητσοτάκης συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με τον φράχτη

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με το φράγμα των συνόρων της, τονίζει το περιοδικό αναφορικά με την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον φράχτη, στην περιοχή του Έβρου.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με το φράγμα των συνόρων της, τονίζει το περιοδικό αναφορικά με την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον φράχτη, στην περιοχή του Έβρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική στήριξη για την επέκταση του αντιμεταναστευτικού χαλύβδινου φράχτη της χώρας του κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, αν και δηλώνει έτοιμος να χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους ολόκληρο το έργο, αν χρειαστεί.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η ΕΕ να εξετάσει σοβαρά την παροχή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τέτοιου είδους έργα», δήλωσε ο Μητσοτάκης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Παρασκευή στο περιθώριο επίσκεψης στο τείχος στη βορειοανατολική Ελλάδα. Σε ένα πρώτο βήμα, η Αθήνα σχεδιάζει να επεκτείνει τον φράχτη της — που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Έβρου κατά μήκος των κοινών συνόρων με την Τουρκία — κατά 35 χιλιόμετρα, με στόχο να προσθέσει συνολικά 100 χιλιόμετρα έως το 2026. Αυτή τη στιγμή έχει ύψος πέντε μέτρα και 37,5 χιλιομέτρων.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν τον Φεβρουάριο για «σημαντικά» κονδύλια για την ενίσχυση των καμερών και του προσωπικού στα σύνορα, αλλά απέτυχαν να χρηματοδοτήσουν άμεσα την ανέγερση τειχών — κάτι για το οποίο πίεζαν πολλές χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία.

Την παραμονή της συνόδου του Φεβρουαρίου, μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποστήριξαν με επιστολή τους σκληρότερα μέτρα για τα σύνορα. Το μήνυμα απηχούσε μια παρόμοια επιστολή από τον Οκτώβριο του 2021 που είδε 12 κράτη μέλη να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφήσει τα μετρητά της ΕΕ να περάσουν στα σύνορα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αντιτίθεται στη διοχέτευση των χρημάτων της ΕΕ στην κατασκευή τειχών, τόνισε μετά τη συνάντηση ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ μόνο για υποδομές όπως κάμερες, πύργους παρακολούθησης και οχήματα.

Τον Ιανουάριο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, Ίλβα Γιόχανσον, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Αλλά ο Μητσοτάκης είπε ότι, με τον φράχτη των συνόρων της, η Ελλάδα «συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και συμβάλλουμε επίσης σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».

Ακόμη και χωρίς κονδύλια της ΕΕ, η επέκταση του φράχτη, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, θα προχωρήσει, είπε ο Μητσοτάκης.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα εμπόδιο που έχει χτίσει η ελληνική κυβέρνηση για να προστατεύσει τα σύνορα μιας χώρας που τυγχάνει να είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. «Πάντα πίστευα ακράδαντα ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments