Ο φράχτης του Μητσοτάκη και το ξέφραγο αμπέλι του Τσίπρα
Την ημέρα που ο Μητσοτάκης βρισκόταν στον Έβρο για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη, ο Τσίπρας περιόδευε στην Πελοπόννησο και μιλούσε για… τα φράγματα της Μεσσηνίας όπως γράφει η Σοφία Βούλτεψη. Η λέξη «φράχτης» βγήκε από το στόμα του την επομένη, αλλά με την μορφή λογοπαιγνίου: «Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία», είπε. Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα των ανοιχτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων, το κόμμα που ευχαρίστως θα επέστρεφε στον εφιάλτη του 2015-2016.
Τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί απόλυτη σύγχυση, η επιτομή της τρικυμίας εν κρανίω. Άλλος λέει πως ο φράχτης πρέπει να γκρεμιστεί, άλλος να μην γκρεμιστεί αλλά και να μην επεκταθεί, άλλος ότι ο φράχτης δεν είναι στις προτεραιότητές τους, άλλος ότι ο Παπαδημούλης απλά ψήφισε μαζί με τους άλλους. Και όταν πια φούντωσε η συζήτηση, ήλθε (από καφέ της Αγίας Παρασκευής) και ο… φράχτης του Τσίπρα κατά των αδικιών. Αδικιών που ο ίδιος προκάλεσε με το Νόμο Κατρούγκαλου, τα ξένα Funds, τα οποία ο ίδιος έφερε στην Ελλάδα, τις τράπεζες που ο ίδιος έκλεισε και τις ιδιωτικοποιήσεις που ο ίδιος ψήφισε μεταφέροντας το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο αιωνόβιο υπερταμείο.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και διάφορα φληναφήματα περί της Ευρώπης, του μεταναστευτικού και των χρηματοδοτήσεων, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί 19 τείχη και φράχτες συνολικού μήκους άνω των 2.000 χλμ. σε δώδεκα χώρες της ΕΕ. Απλά κάποιοι από τους ευρωβουλευτές αυτών των χωρών, αν και αποδέχονται τους φράχτες στη χώρα τους, παριστάνουν τους δικαιωματιστές, πίνοντας το εσπρέσο τους και απολαμβάνοντας τα κρουασάν τους στις Βρυξέλλες, όπως προσφυώς σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μετά – ως εάν το ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα είδος γαλατικού χωριού – έσπευσαν να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας Παπαδημούλη και κατά της χρηματοδότησης των φραχτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισε για την τροπολογία Παπαδημούλη
Μια άλλη αλήθεια είναι πως την τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης με την ιδιότητα του συντονιστή της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Στην τροπολογία αναφερόταν ότι «αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» και «αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον». Εκφράζοντας παράλληλα «έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».
Επ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και θριαμβευτική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα».
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe, αλλά και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από αυτούς τους τελευταίους πιάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι με τον Παπαδημούλη συμφώνησαν και συνάδελφοί του από το Λαϊκό Κόμμα.
Με την διαφορά ότι ο κ. Παπαδημούλης είναι Έλληνας. Και ως Έλληνας όφειλε να γνωρίζει πως η Ελλάδα ανήκει στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες του Νότου, είναι χώρα πρώτης γραμμής και πρώτης υποδοχής, ενώ υφίσταται και τις συνέπειες της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 στον Έβρο είναι γνωστά. Όπως και τα γεγονότα στα νησιά.
Αλλά τότε στον ΣΥΡΙΖΑ «έβλεπαν»… παρακρατικούς με βίλες στον Έβρο και… ναζί στη Λέσβο!
Μιλούσαν για… προπαγάνδα πολέμου!
Στην Πολιτική Απόφασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η κυβέρνηση κάνει προπαγάνδα πολέμου, παρουσιάζοντας ψευδή εικόνα πολέμου».
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής έλεγε πως είναι «ανοησία η ασύμμετρη απειλή, ο όρος θέλει να κρύψει ασύμμετρη βία κατά των προσφύγων». Και διακήρυσσε πως «κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης, δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωποι που έχει πίσω του φωτιά, σπαθί, πόλεμο».
Τα ίδια περίπου έλεγε και τον Ιανουάριο του 2014 στην επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι: «Καμιά δύναμη Frontex και κανένας φράχτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν».
Στις 27 Νοεμβρίου 2015, στο μήνυμά του για το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
«Έχουμε προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης, είναι πολύ σοβαρότερος και επιβάλλεται η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού. Η Ελλάδα δίνει μια πολύπλευρη μάχη για να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό ως κοινό ζήτημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των χωρών που γειτονεύουν με την εστία του πολέμου.
Η Ελλάδα υλοποιεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για δημιουργία χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Παράλληλα η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε οι φράχτες, ούτε η μετάθεση του προβλήματος από την μια χώρα στην άλλη μπορούν να ανακόψουν τις ανθρώπινες ροές που προκαλεί ο πόλεμος και η φτώχεια».
Δεν θέλουν τον φράχτη γιατί θέλουν να κάνουν τα ίδια!
«Θέλει ακόμα μεγαλύτερο θράσος να επιμένεις ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες για να κάνει σόου ο κ. Μητσοτάκης», είπε στη δήλωσή του της 30/3/2023 ο κ. Κατρούγκαλος.
Και γενικά συνεχίζουν να καταγγέλλουν την «Ευρώπη-φρούριο» και την Ελλάδα ως… «δεσμοφύλακα» της Ευρώπης.
Επομένως στο μυαλό τους είχαν και έχουν μια από τα ίδια: Να μετατρέψουν ξανά τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι!
Διαφορετικά, τι είδους πρεμούρα είναι αυτή να καταθέτουν τροπολογίες σε συνεννόηση με τους βουλευτές χωρών που όχι μόνο διαθέτουν φράχτες, αλλά και παρατείνουν συνεχώς τους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορά τους, καταργώντας τη Συνθήκη Σένγκεν, προς μεγάλη βλάβη τόσο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας;
Δεν θέλουν να βάλουν σε έξοδα την ΕΕ!
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ύπαρξη του φράχτη, αν και είναι γνωστό ότι για την Ελλάδα το μεταναστευτικό είναι ζήτημα υπαρξιακό, γιατί είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας. Όταν λόγω κακοκαιρίας ο φράχτης υπέστη ζημιές, πανηγύριζαν διότι… την λύση την έδωσε η φύση! Θα ήταν τουλάχιστον σχιζοφρενικό να μας πουν τώρα πως τον θέλουν τον φράχτη, αλλά δεν θέλουν να… βάλουν σε έξοδα την ΕΕ!
Και είναι γελοίο να ψηφίζουν μαζί με όλους αυτούς που ψηφίζουν κατά της χρηματοδότησης των φραχτών, ενώ αγναντεύουν τους φράχτες των δικών τους χωρών.
Φράχτες πάνω από 2.000 χλμ!
Τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατασκευαστεί φράχτες μήκους πάνω από 2.000 χλμ, ενώ με την ολοκλήρωση του φράχτη μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας θα προστεθούν άλλα 1.300 χλμ.
Και η συζήτηση για το αν η ΕΕ θέλει ή όχι να χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια είναι τουλάχιστον υποκριτική. Αν η ΕΕ δεν ήθελε φράχτες θα εξέδιδε μια απόφαση με την οποία θα καλούσε τα κράτη-μέλη να μην κατασκευάζουν τέτοια εμπόδια και να γκρεμίσουν τα ήδη υπάρχοντα επί ποινή έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει.
Και είναι επίσης υποκριτικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί μέτρα επιτήρησης στους φράχτες, όπως επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά να μην χρηματοδοτεί αυτούς καθαυτούς τους φράχτες.
Όπως άλλωστε δήλωσε – απαντώντας στον Αυστριακό καγκελάριο κ. Νεχάμερ – η αρμόδια Επίτροπος κ. Ίλβα Γιόχανσον, τον περασμένο Ιανουάριο, το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό. Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του χαρτοφυλακίου της δεν της επιτρέπει να προβεί σε χρηματοδότηση κατασκευής φραχτών. Είπε συγκεκριμένα:
«Δεν υπάρχουν κονδύλια για τέτοια πράγματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επομένως, αν δώσουμε χρήματα για τείχη και φράχτες, δεν θα μείνουν χρήματα για άλλα πράγματα». Προσθέτοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας να πιστεύει κανείς πως μπορεί να πάρει χρήματα από την Κομισιόν για τα πάντα, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει περικόψει τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου της για την περίοδο 2021-2027.
Όλα αυτά με αφορμή το αίτημα χρηματοδότησης επέκτασης του φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας. Οπότε η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κάρολιν Εντστάντλερ προειδοποίησε ότι η χώρα της δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν.
Έπρεπε να τα γνωρίζουν όλα αυτά ο κ. Παπαδημούλης και οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ! Όπως και οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την επίδικη τροπολογία…
Χτίζουν τείχη εδώ και 30 χρόνια!
Έπρεπε επίσης να θυμούνται πως τέτοια τείχη υπάρχουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν φράχτες στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα (από το 1993) και της Μελίγια (από το 1996), προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος από την πλευρά του Μαρόκου. Στην πραγματικότητα η Θέουτα και η Μελίγια περιβάλλονται από τείχη. Τους είδαμε αυτούς τους φράχτες στην πρόσφατη κρίση στην περιοχή. Και η κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos δεν τους έχει γκρεμίσει!
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 19 φράχτες μέσα στη ζώνη του Σένγκεν, ενώ μεταξύ του 2014 και του 2022 το μήκος τους αυξήθηκε από 315 σε 2.048 χλμ.
Μετά την διεύρυνση του 2004, η ΕΕ αποδέχθηκε ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, που κατασκευάστηκε το 1999 και 2000. Μετά την είσοδο της Λιθουανίας στην ΕΕ, το τείχος έγινε τμήμα των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο φράχτης επεκτάθηκε, ενώ ήδη από το 2018 η Λιθουανία είχε κατασκευάσει φράχτη με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Φράχτης έχει υψωθεί στην είσοδο της Σήραγγας της Μάγχης, μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, μετά την αποχώρηση της οποίας από την ΕΕ ο φράχτης του Καλαί επίσης έγινε μέρος των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.
Η Βουλγαρία κατασκεύασε το 2014 φράχτη 33 χλμ στα σύνορά της με την Τουρκία, που αργότερα επεκτάθηκε στα 235 χλμ.
Θα θυμούνται φαντάζομαι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πως μετά το χάος του 2015, οι Ευρωπαίοι μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, επιτρέποντας και προτρέποντας στα Σκόπια να στήσουν εμπόδια στην Βαλκανική Οδό.
Το 2017 η Ουγγαρία ολοκλήρωσε φράχτη μήκους 158 χλμ. στα σύνορά της με την Σερβία, ενώ η Εσθονία και η Λετονία έπραξαν το ίδιο στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Ειδικά η Λετονία κατασκευάζει φράχτη και στα σύνορά της με την Λευκορωσία. Φράχτη στα σύνορά της με την Λευκορωσία, μήκους 186 χλμ., κατασκεύασε πριν από δύο χρόνια και η Πολωνία.
Και ήδη η Φινλανδία ξεκίνησε την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Ρωσία – και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου της. Έναν μικρό φράχτη στα σύνορά της με την Ρωσία έχει κατασκευάσει και η Νορβηγία.
Η Αυστρία έχει χτίσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Σλοβενία από το 2015 και έναν χρόνο αργότερα κατασκεύασε έναν ακόμη στα σύνορά της με την Ιταλία.
Η Ουγγαρία έχει χτίσει φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία, ενώ η Σλοβενία τοποθέτησε φράχτη σχεδόν 200 χλμ. στα σύνορά της με την Κροατία.
Πήγε περίπατο και η Σένγκεν
Στο μεταξύ, η Σουηδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Τσεχία και εσχάτως και η Ισλανδία επαναφέρουν ξανά και ξανά τους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορά τους, καταργώντας στην πράξη τη Σένγκεν.
Κάθε τόσο, οι χώρες αυτές στέλνουν στην ΕΕ επιστολές παράτασης των εσωτερικών ελέγχων – θεωρητικά αυτό επιτρέπεται μόνο για έξι μήνες και κάθε περαιτέρω παράταση πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη. Ωστόσο, κάποιες χώρες κρατούν τα σύνορά τους κλειστά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια!
Με λίγα λόγια, η ΕΕ εθελοτυφλεί, παριστάνοντας ότι υπάρχει ελευθερία διακίνησης ανθρώπων και αγαθών και αποκρούοντας τάχα την χρηματοδότηση φραχτών, οι οποίοι ούτως ή άλλως κατασκευάζονται.
Και πάνω απ’ όλα εθελοτυφλούν οι ευρωβουλευτές – με πρώτον τον κ. Παπαδημούλη – και τα μέλη της περίφημης επιτροπής Libe, που παριστάνουν τους ανθρωπιστές την ώρα που οι δικές τους χώρες υψώνουν τείχη!
Για να μην μιλήσουμε για την μεγαλύτερη υποκρισία που είναι η ανοχή της μήκους 300 χλμ. «Γραμμής Αττίλα», που χωρίζει την ελεύθερη από την κατεχόμενη Κύπρο…
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας