Διεθνή

Βουλγαρία: Η απλή αναλογική οδηγεί σε νέο κυβερνητικό αδιέξοδο

Βουλγαρία: Η απλή αναλογική οδηγεί σε νέο κυβερνητικό αδιέξοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Εφημερίδα Μακεδονία

Βουλγαρία: Την επόμενη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με περίπου 10%.

Σε νέο κυβερνητικό και πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η γειτονική Βουλγαρία, αφού κανένα κόμμα δεν επιτυγχάνει μια κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο μιας έκτης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι πλέον πολύ μακρινό. Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, το δεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ συγκεντρώνει περί το 25% των ψήφων και αποκτά ένα πολύ μικρό προβάδισμα σε σχέση με το κεντρώο – φιλελεύθερο κόμμα του Κίριλ Πετκόφ, το οποίο δεν ξεπερνά το 24%. Ψηλά στις προτιμήσεις των Βουλγάρων γειτόνων βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Αναγέννηση» (Βαζράζντρανε), που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται από το 10% στο 14% των ψήφων. Η Αναγέννηση είναι ένα κόμμα του πολέμου. Πρόκειται δηλαδή για έναν σχηματισμό που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη. Είναι ανοιχτά φιλορωσικό και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει πολιτικά το ρεύμα του 30% της βουλγαρικής κοινωνίας, που τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο φιλορωσικής πολιτικής.

Την επόμενη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με περίπου 10%. Το σοσιαλιστικό κόμμα είναι η συνέχεια των άλλοτε κραταιώνκομμουνιστών και είναι αντίθετοι στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία. Η αποτυχία σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη ανάκαμψη της COVID-19. Το φιλοδυτικό και φιλομεταρρυθμιστικό μπλοκ δυνάμεων διαθέτει ένα υψηλό ποσοστό, αλλά, πρακτικά, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συνεργασία τέτοια που να εγγυάται την κοινοβουλευτική και πολιτική σταθερότητα.

Το ίδιο ισχύει και με το φιλορωσικό μπλοκ δυνάμεων, αφού η πολυαρχία αποτυπώνεται και σε αυτό το αποτέλεσμα των πέμπτων κατά σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments