Διεθνή

Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τα παιδιά, λέει ο υπ. Οικ. της Γερμανίας

Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τα παιδιά, λέει ο υπ. Οικ. της Γερμανίας

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Οι προτεραιότητές του θα είναι η ανανέωση των μεταφορών και των ψηφιακών υποδομών, η ενίσχυση του στρατού, καθώς και η στήριξη της έρευνας και των επιχειρηματικών επενδύσεων, δήλωσε ο Λίντνερ

Δεν υπάρχουν χρήματα για να αυξηθούν τα επιδόματα τέκνων, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), παρόλο που τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά το 2024.

Οι προτεραιότητές του θα είναι η ανανέωση των μεταφορών και των ψηφιακών υποδομών, η ενίσχυση του στρατού, καθώς και η στήριξη της έρευνας και των επιχειρηματικών επενδύσεων, δήλωσε ο Λίντνερ στην Bild am Sonntag την Κυριακή.

Άλλα έργα θα ήταν «επιθυμητά αλλά δεν είναι εφικτά προς το παρόν», δήλωσε ο Λίντνερ. Μεταξύ αυτών θα ήταν το πρόγραμμα επιδόματος τέκνων ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανέπτυξε η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι).

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης για έργα υποδομής την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών έργων και των αυτοκινητοδρόμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τα διόδια για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με φορτηγά θα πρέπει να αυξηθούν με βάση τις εκπομπές CO2 τους από τον Ιανουάριο του 2024.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται επίσης να χρησιμοποιήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος για να επενδύσει για πρώτη φορά στις χρηματιστηριακές αγορές για να σταθεροποιήσει το διανεμητικό συνταξιοδοτικό της σύστημα, επεκτείνοντάς το με έναν πυλώνα που βασίζεται στο κεφάλαιο σύμφωνα με τον Jonathan Packroff | EurActiv.de

Για τις οικογένειες με παιδιά, αντίθετα, «έχουν ήδη συμβεί πολλά», δήλωσε την Κυριακή ο Λίντνερ (FDP), θέτοντας υπό αμφισβήτηση το από κοινού συμφωνηθέν σχέδιο «Kindergrundsicherung» (βασικό εισόδημα για τα παιδιά) της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να βγάλουμε περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια, θα δημιουργήσουμε καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά και τους νέους με το πρόγραμμα του βασικού εισοδήματος για τα παιδιά και θα επικεντρωθούμε σε εκείνους που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη», είχε διατυπωθεί στη συμφωνία συνασπισμού του 2021 μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, των Πρασίνων του Πάους και του φιλελεύθερου κόμματος FDP του Λίντνερ.

Για τον σκοπό αυτό, το σύστημα επρόκειτο να συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα επιδόματα τέκνων σε ένα σύστημα που θα βασιζόταν εν μέρει στο εισόδημα των γονέων. Το άλλο μέρος ήταν μια «εγγυητική εισφορά» που καταβαλλόταν αυτόματα σε όλους τους γονείς.

«Η παροχή αυτή θα φτάνει απευθείας στα παιδιά χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και θα διασφαλίζει το κοινωνικοπολιτιστικό επίπεδο διαβίωσής τους, το οποίο θα επαναπροσδιοριστεί», είχε αναφέρει η συμφωνία του συνασπισμού.

Οι πολιτικοί των Πρασίνων επέκριναν τη δήλωση του Λίντνερ, καθώς η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας αποτελεί «καθήκον για το σύνολο της κοινωνίας, στο οποίο ο Λίντνερ θα πρέπει επίσης να αισθάνεται δεσμευμένος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Κλάιν-Σμάινκ, αναπληρώτρια επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Το βασικό εισόδημα των παιδιών θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση» και υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει το 2025, δήλωσε η Κάτια Μαστ του κορυφαίου κυβερνητικού κόμματος SPD στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk την Παρασκευή.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Ιούνιο, δήλωσε ο Λίντνερ, πριν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Λίντνερ δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τα γερμανικά φορολογικά έσοδα θα φθάσουν συνολικά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το επόμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments