Διεθνή

Εκλογές στη Βουλγαρία: Ένωση απέναντι στο ρωσικό κόμμα;

Εκλογές στη Βουλγαρία: Ένωση απέναντι στο ρωσικό κόμμα;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με καταμετρημένο το 62% των ψήφων, ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται με 25,84% έναντι του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» με 24,9%, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής που είναι οι πέμπτες μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Με καταμετρημένο το 62% των ψήφων, ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται με 25,84% έναντι του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» με 24,9%, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής που είναι οι πέμπτες μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Ενώ ο Μπορίσοφ φαίνεται να είναι ο πιθανός νικητής των εκλογών, η ανησυχητική άνοδος του φιλορωσικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος Vazrazhdane μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να πειστούν τα φιλοδυτικά κόμματα να σχηματίσουν έναν συνασπισμό.

Ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών, προς το παρόν, φαίνεται να είναι το «Vazrazhdane» το οποίο κέρδισε 14,9% και είναι ήδη η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το κόμμα πήρε επιπλέον 5% από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, ενισχυμένο από την ενεργό εκστρατεία για δημοψήφισμα κατά της ευρωζώνης.

Η EURACTIV Βουλγαρίας αναφέρει ότι το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα του Vazrazhdane μπορεί να λειτουργήσει ως ενοποιητικός παράγοντας μεταξύ των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης των ευρωατλαντικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες για την υιοθέτηση αρκετών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την αποδοχή της στη Σένγκεν, την Ευρωζώνη και την απορρόφηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης σύμφωνα με το euractiv

«Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό – η κοινωνία μας είναι ιδιαίτερα διχασμένη, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, είναι επίσης μια ευκαιρία να αρχίσουμε να αμβλύνουμε τα ρήγματα της κοινωνίας», σχολίασε ο Χρίστο Ιβάνοφ, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού «Συνεχίζοντας την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία», μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Επειδή η δημοκρατία είναι μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που διαφωνούν. Η ψήφος των πολιτών μας επιτάσσει να μάθουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι του GERB αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εκλογές.

Η προσωπική σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Μπορίσοφ, η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, ανακοίνωσε τον πρώην πρωθυπουργό ως νικητή, πριν από τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Το κόμμα των εθνοτικών Τούρκων, DPS, ήρθε τέταρτο, κερδίζοντας 12,9%, και απολαμβάνοντας υψηλή υποστήριξη στο εξωτερικό από την ψήφο των Βούλγαρων Τούρκων στην Τουρκία.

Πέμπτο είναι το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 8,9%, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής του χαμηλότερου αποτελέσματος στην ιστορία του.

Η «έκπληξη»

Η έκπληξη των εκλογών είναι ότι το κόμμα του πρώην τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ «Υπάρχει και τέτοιος λαός», θα επιστρέψει πιθανότατα στο κοινοβούλιο, αφού θα κερδίσει το 4,3% των ψήφων.

Το λαϊκιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει υπογραφές για δημοψήφισμα σχετικά με τη μετατροπή της Βουλγαρίας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Η «Bulgarian Rise» παραμένει εκτός Εθνοσυνέλευσης με 3,06% και η «Αριστερά» με 2,06%.

Μετά τη λήξη της ημέρας των εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ξεκίνησε διπλάσιες έρευνες για εγκληματική εξαγορά ψήφων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, με τις περισσότερες αναφορές να κατατίθενται κατά του GERB και του DPS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments