Κόσμος

H E.E. θέτει κανόνες στα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης

H E.E. θέτει κανόνες στα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, είναι αισιόδοξος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αυτόν τον μήνα για την πρόταση κανονισμού που περιορίζει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, είναι αισιόδοξος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αυτόν τον μήνα για την πρόταση κανονισμού που περιορίζει την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ταχεία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών σημαίνει ότι, όλο και πιο συχνά, είναι πρακτικά αδύνατο να διακρίνει κανείς εάν το περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο ή από μηχανή. Η Ιταλία απαγόρευσε την χρήση του ChatGPT, με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων, αλλά οι κίνδυνοι αυτών και άλλων νέων τεχνολογιών παραγωγής μπορεί να είναι ακόμη πιο περίπλοκοι.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σύγχυση και, γι’ αυτό, επιδιώκουν να υπάρχει ειδική προειδοποίηση για κάθε προϊόν AI.

Ο Μπρετόν, ο οποίος τόνισε ότι, εάν η νομοθεσία εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα είναι «οι πρώτοι» που θα προτείνουν νομοθεσία αυτού του τύπου και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κείμενο θα ψηφιστεί και θα εγκριθεί αυτόν τον μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στην ατζέντα του την παρουσίαση του σχεδίου και την ψήφισή του στην Ολομέλεια την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο στόχος του Γάλλου Επιτρόπου, αρμόδιου μεταξύ άλλων για την αύξηση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας και την εφαρμογή των κανόνων για τη ρύθμιση αυτού του τεράστιου πεδίου, να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός εντός του 2025 θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η ευρωπαϊκή πρόταση κανονισμού —νομοθεσία που εφαρμόζεται άμεσα στους είκοσι επτά, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί στους εθνικούς κανονισμούς— προβλέπει τέσσερις τύπους «κινδύνων».

Στην κορυφή βρίσκεται ο «απαράδεκτος» και, ως εκ τούτου, απαγορευμένος , κατηγορία η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές που επιτρέπουν, όπως στην Κίνα, τη λεγόμενη κοινωνική βαθμολογία, το κοινωνικό σύστημα βαθμολόγησης που καθορίζει την αξιοπιστία ή τη φήμη ενός ατόμου με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ή της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Ακολουθεί ο «υψηλού κινδύνου», όπου εισέρχονται τεχνολογίες όπως το εργαλείο σάρωσης βιογραφικού για την αξιολόγηση και την κατάταξη αιτούντων εργασία ή ορισμένες ιατρικές εφαρμογές, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ορισμένες νομικές απαιτήσεις. Μια τρίτη κατηγορία θα ήταν αυτή της “τεχνητής νοημοσύνης με συγκεκριμένες υποχρεώσεις διαφάνειας”, η οποία περιλαμβάνει bot πλαστοπροσωπίας όπως το ChatGPT (αν και χωρίς συγκεκριμένη αναφορά, που δεν υπήρχε ακόμη) και, τέλος, εκείνα με “ελάχιστα ή ανύπαρκτα” που θα επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό.

Με αναφορές από:Reuters, El Pais

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments