Διεθνή

Η Βουλγαρία έτοιμη για σκληρές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις

Η Βουλγαρία έτοιμη για σκληρές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το συντηρητικό GERB έρχεται πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των Βούλγαρων ψηφοφόρων, αλλά το εκλογικό ποσοστό είναι ανεπαρκές για την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το συντηρητικό GERB έρχεται πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των Βούλγαρων ψηφοφόρων, αλλά το εκλογικό ποσοστό είναι ανεπαρκές για την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προετοιμάζεται να αρχίσει τον κύκλο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο Ράντεφ οφείλει να καλέσει τον πρόεδρο του πρώτου σε εκλογική δύναμη κόμματος, προκειμένου αυτός να διερευνήσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μετά από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος οφείλει να επιστρέψει την εντολή στον Ρούμεν Ράντεφ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των επαφών του. Αν είναι θετικά, προχωρά στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά, αν δεν είναι θετικά, οφείλει να επιστρέψει την εντολή.

Πρώτο σε δύναμη κόμμα είναι το GERB, το δεξιό – συντηρητικό κόμμα της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον πολιτικά έμπειρο Μπόικο Μπορίσοφ. Το κόμμα έλαβε 26,6%, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ο Μπορίσοφ δεν διαθέτει πολλές επιλογές, αφού η Αναγέννηση, το εθνικιστικό κόμμα με 14,5%, φαίνεται αδιάλλακτο, χωρίς διάθεση πολιτικών παραχωρήσεων προς το GERB, ενώ και τα περιθώρια συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές (10%), μετεξέλιξη των Βούλγαρων κομμουνιστών,  είναι περιορισμένα, λόγω των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών.

Δεύτερη δύναμη είναι το κεντρώο – φιλελεύθερο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» του Κιριλι Πετκόφ με 24,6%. Ανάμεσα στο συντηρητικό και το φιλελεύθερο μπλοκ έχει εγκατασταθεί ένα πέπλος εκατέρωθεν δυσπιστίας, το οποίο εμποδίζει την δημιουργία μιας «μεγάλης κυβέρνησης συνεργασίας».

Επιπλέον, το φιλελεύθερο κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, δήλωσε ότι θα απέρριπτε μια συμφωνία συνασπισμού με το GERB εάν ο Μπορίσοφ παρέμενε στο τιμόνι του. Θεωρεί τον Μπορίσοφ ως διχαστικό πρόσωπο και τον κατηγόρησε ότι προωθεί πολιτικές διεφθαρμένης.

Αφού ψήφισε, ο Μπορίσοφ, από την πλευρά του, είπε ότι η σοφία των πολιτικών ήταν η μόνη διέξοδος από την κρίση. Επισήμανε ότι η Βουλγαρία πρέπει να έχει μια σταθερή κυβέρνηση «αν δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε ως έθνος».

«Θα είναι καταστροφή για τη χώρα εάν δεν μπορέσει να σχηματιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί.

Το πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews επισημαίνει ότι η Βουλγαρία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να εφαρμόσει τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης. Η πολιτική σταθερότητα είναι εξαιρετικά συζητήσιμη σε μια χώρα με αναλογικό εκλογικό σύστημα και με πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια, χωρίς την ανάδειξη κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments