Διεθνή

Τραμπ: Η εργαλειοποίηση της δίωξής του δεν δείχνει να του βγαίνει

Τραμπ: Η εργαλειοποίηση της δίωξής του δεν δείχνει να του βγαίνει
«Ο Νίξον ήξερε πότε να κάνει πίσω. Ο Τραμπ δεν ξέρει». Με αυτά τα λόγια ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Pusan National University σχολιάζει τη στάση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

«Ο Νίξον ήξερε πότε να κάνει πίσω. Ο Τραμπ δεν ξέρει». Με αυτά τα λόγια ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Pusan National University σχολιάζει τη στάση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά την παραπομπή του σε δίκη για χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

«Αν ο Τραμπ είχε αποσυρθεί από την πολιτική, όπως έκανε ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον μετά το σκάνδαλο Watergate, πολλές από τις υποθέσεις εναντίον του θα είχαν πιθανότατα αποσυρθεί, ακόμη και αν έχουν νομική βάση. Αλλά ο Τραμπ είναι αμείλικτος και αδίστακτος. Επιμένει να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, παρά τα πολλά σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό, αναγκάζει τη χώρα σε μια δυαδική επιλογή είτε να διερευνήσει έναν πρώην πρόεδρο είτε να ανεχθεί την ανομία του.», εξηγεί ο αναλυτής.

Αυτός ο «πολιτικός σεισμός» 24 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024 έχει προκαλέσει αναλύσεις επί αναλύσεων για το πως θα επηρεάσει την έκβαση τους. Την ώρα που ο Τραμπ μεταβαίνει αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη για να παραδοθεί, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταφέρει να μετατρέψει αυτήν την αρνητική εξέλιξη σε «βουκέντρα» που θα διεγείρει και πάλι το αντιθεσμικό μένος των οπαδών του MAGA στους οποίους κάνει πλύση εγκεφάλου ότι είναι στόχος πολιτικής δίωξης στην οποία συμμετέχουν και οι δικαστικές αρχές.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Φάρλεϊ, καθηγητής ασφάλειας και διπλωματίας στο Patterson School και συγγραφέας η πολιτική επιστήμη δεν στηρίζει ένα τέτοιο σενάριο καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι για δημόσιο αξίωμα που έχουν δικαστικά μπλεξίματα τείνουν να πλήττονται από αυτά.

Έξι στους 10 δεν τον θέλουν πάλι για πρόεδρο

Αυτό φαίνεται να στηρίζουν και τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά στοιχεία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το NPR οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες ποινικές έρευνες κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι νόμιμες και δίκαιες – αν και η έρευνα δείχνει ένα κομματικό χάσμα, με τους Δημοκρατικούς να είναι δεκτικοί στις έρευνες και τους Ρεπουμπλικάνους να είναι αγανακτισμένοι.

Ο Τραμπ, βέβαια, δαπανά σημαντική ενέργεια για να παρουσιάσει τις συνεχιζόμενες δικαστικές έρευνες ως συνωμοσίες, μέρος ενός ευρύτερου κυνηγιού μαγισσών – αλλά η τελευταία δημοσκόπηση του NPR/PBS NewsHour/Marist δείχνει ότι τα μηνύματα του Τραμπ δεν έχουν απήχηση.

Η έρευνα μέτρησε επίσης την εύνοια του Τραμπ μεταξύ των ψηφοφόρων- από τους 1.300 ψηφοφόρους που ερωτήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών – αλλά δυσκολεύεται να εμφανιστεί ελκυστικός μεταξύ των πιο κρίσιμων ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 Αμερικανούς δεν θέλουν να τον ξαναδούν πρόεδρο.

Εξάλλου υπάρχει και η εκ των έσω πολεμική. Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, Έισα Χάτσινσον που ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητα του για το χρίσμα διεμήνυσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποσυρθεί από την διεκδίκηση του δεδομένου ότι παραπέμφθηκε σε δίκη.

«Θέλω να πω, πρώτα απ’ όλα, το αξίωμα είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόσωπο. Και έτσι, για χάρη του αξιώματος της προεδρίας, πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ παράπλευρο θέαμα και περισπασμός. (Ο Τραμπ) πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθεί στη δέουσα διαδικασία και στο ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε ο Χάτσινσον.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι δεν ξέρει πότε να σταματήσει. Φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει δημόσια τοποθέτηση από την Φλόριντα αύριο μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του αφού ο δικηγόρος του δηλώνει ότι πιστεύει ότι θα ξεμπερδέψει γρήγορα και εύκολα.

Το γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας του  αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα πει. Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε αυτό που αισθάνεται ότι είναι η πολιτική του δίωξη και «η πολιτική εργαλειοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης για τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments