Διεθνή

Τσέχα υπ. Άμυνας: Ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Τσέχα υπ. Άμυνας: Ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Η ανακοίνωση για την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναμένεται να γίνει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τσέχα υπουργό Άμυνας Γιάνα Τσερνόχοβα (ODS, ECR).

Η ανακοίνωση για την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναμένεται να γίνει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τσέχα υπουργό Άμυνας Γιάνα Τσερνόχοβα (ODS, ECR).

Μια τέτοια κίνηση θα γινόταν ακόμη και χωρίς την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σημείωσε η Τσερνόχοβα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις και ανακοινώσεις «ενισχύουν αυτό που ήδη σχεδιάζει η συμμαχία».

«Ανεξάρτητα από τα ηχηρά λόγια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, η ανατολική πτέρυγα θα εξακολουθήσει να ενισχύεται», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Τσερνόχοβα στην τσεχική τηλεόραση την Κυριακή.

«Στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες, θα υπάρξει σαφής ανακοίνωση για το πώς θα γίνει αυτό και σε ποιους αριθμούς», πρόσθεσε.

Η Τσερνόχοβα είναι επίσης πεπεισμένη ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας, ανεξάρτητα από το ποιος διαπραγματεύεται την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η υπουργός δεν θα είχε αντίρρηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία η Κίνα. «Δεν έχει σημασία αν ο συντονιστής είναι η Δύση ή χώρες που μπορεί να βρίσκονται κοντά στη Ρωσία», δήλωσε.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστούν αυτές οι φρικαλεότητες το συντομότερο δυνατό. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει αυτό, τον επικροτώ. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι η Κίνα ή όχι», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών θα πρέπει να είναι η Ουκρανία με ολόκληρο το έδαφός της, χωρίς να χάσει τις κατεχόμενες περιοχές από τη Ρωσία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την άλλη πλευρά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Κίνα δεν μπορεί να μεσολαβήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, επειδή δεν κάνει διάκριση μεταξύ του επιτιθέμενου και του εισβολέα. Ωστόσο, ο ίδιος, την Παρασκευή (31 Μαρτίου), δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει τις συνομιλίες για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments