Διεθνή

Η Φινλανδία έγινε και επίσημα η 31η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έγινε και επίσημα η 31η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, με τη Δύση να χαιρετίζει την ένταξη της χώρας, δίνοντας μία απάντηση ενότητας στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, με τη Δύση να χαιρετίζει την ένταξη της χώρας, δίνοντας μία απάντηση ενότητας στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιίστο, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με τη Δύση να χαιρετίζει την ένταξη του νέου μέλους, ενώ η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter έστειλε τα συγχαρητήριά του στην Φινλανδία, τονίζοντας «την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε τη σημειολογία της ένταξης της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία, ενώ τόνισε πως «ενισχύεται η συμμαχία των αξιών».

«Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε τον θηριώδη επιθετικό πόλεμό του κατά του ουκρανικού λαού, νόμιζε πως θα μπορούσε να διαιρέσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Έκανε λάθος. Σήμερα, είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ», ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μίλησε για μία ιστορική ημέρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως « το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει».

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καλωσόρισε την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως «η ένταξη της Σουηδίας, η οποία δεν έγινε ακόμη, έχει όλη τη στήριξή μας».

Επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε «τα πιο θερμά συγχαρητήριά» του στη Φινλανδία, ενώ υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ είναι η μόνη αποτελεσματική εγγύηση στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments