Κόσμος

Διαμαρτυρίες Κοσοβάρων για τη δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη

Διαμαρτυρίες Κοσοβάρων για τη δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/AP Photo/Lisa Leutner

Εκατοντάδες Κοσοβάροι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Χάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά της δίκης των πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκατοντάδες Κοσοβάροι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Χάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά της δίκης των πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Ειδικό Δικαστήριο συστάθηκε για να δικάσει Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999.

Στους διαδηλωτές περιλαμβάνονταν πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και μέλη της διασποράς του.

«Αρνούμαστε να διαστρεβλώνεται η ιστορία μας», δήλωσε ο Tahir Citaku στο BIRN, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαμαρτυρίας. «Ήρθαμε να προστατεύσουμε τους απελευθερωτές μας, τους ανθρώπους μας που μας προστάτευσαν και τους συνέλαβαν άδικα… Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η δικαιοσύνη».

Σε δίκη δικάζονται κεντρικά πρώην μέλη του KLA, ο Hashim Thaci, πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, ο Kadri Veselin, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Jakup Krasniqi, πρώην εκτελών χρέη προέδρου, και ο Rexhep Selimin, βουλευτής του κινήματος Vetevendosja. Όλοι συμμετείχαν στην ηγεσία του αγώνα κατά του σερβικού στρατού, του γιουγκοσλαβικού στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999.

Ένας άλλος διαδηλωτής παραπονέθηκε ότι αντί να φέρουν εγκληματίες από το Βελιγράδι «που διέπραξαν τρομερές σφαγές», έφεραν ενώπιον του  δικαστηρίου «απελευθερωτές που πολέμησαν στην ίδια τους τη χώρα».

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης στην Πρίστινα την Κυριακή, όπου πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε για να εκφράσει την υποστήριξή του στους πρώην ηγέτες του.

Οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου λόγω της σύγκρουσης. Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας οι κατηγορούμενοι άκουσαν τις κατηγορίες που τους βαραίνουν, ενώ στις 11 Απριλίου θα αρχίσει η ακρόαση περίπου 300 μαρτύρων που αφορούν 140 θύματα.

Και τα τέσσερα άτομα αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και υποστήριξαν την αθωότητά τους.

Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου 2025, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τρεις θα παραμείνουν στη φυλακή της Χάγης.

«Αυτή η δίκη αφορά τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τη διάπραξη τρομερών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο, όταν οι μάχες είχαν σταματήσει, μεταξύ άλλων εναντίον ανθρώπων από διάφορες εθνοτικές ομάδες», δήλωσε ο Hugh Williamson, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Προσφέρει μια ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια στα θύματα να μάθουν τι συνέβη και αναδεικνύει τη διάχυτη ατιμωρησία που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα πάνω από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η σύγκρουση σημαδεύτηκε από τη «συντριπτική πλειοψηφία» των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις σερβικές και γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των βιασμών, των βασανιστηρίων, των αναγκαστικών εκτοπίσεων και της απόκρυψης πτωμάτων.

Συνεχίζει ότι η σερβική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τη θέση των ομαδικών τάφων και προσθέτει: «Μόνο ένας μικρός αριθμός Σέρβων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών έχει δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Slobodan Milosevic.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments