Διεθνή

Η Kίνα απειλεί να «απαντήσει» στην επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Kίνα απειλεί να «απαντήσει» στην επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πεκίνο: Θα αντεπιτεθούμε αποφασιστικά

Η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στην Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα προκαλεί αντιδράσεις, καθώς και ανησυχία για τυχόν επανάληψη της κινεζικής πίεσης μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Τότε, το Πεκίνο προχώρησε σε πρωτοφανή στρατιωτικά γυμνάσια – εκτοξεύοντας πολλαπλούς πυραύλους στα ύδατα γύρω από τη νήσο.

Επίσης, διέκοψε τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για σειρά θεμάτων, από στρατιωτικά ζητήματα έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε αντίποινα για αυτό που θεωρούσε παραβίαση της κυριαρχίας του.

Πεκίνο: Θα αντεπιτεθούμε αποφασιστικά

Αυτή τη φορά, το Πεκίνο έχει ήδη απειλήσει ότι θα «αντεπιτεθεί αποφασιστικά» αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσάι-ΜακΚάρθι.

Επίσης, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επέτρεψε στην Τσάι να κάνει στάση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων στην Κεντρική Αμερική, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή» αντιπαράθεση μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Η Τσάι κατά την αναχώρησή της για το δεκαήμερο ταξίδι, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει η «εξωτερική πίεση» να σταματήσει την Ταϊβάν από το να συνδεθεί με τον κόσμο και τις ομοϊδεάτισσες δημοκρατίες.

Όμως η οπτική της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια και όχι στην Ταϊβάν, και η χρονική της στιγμή – σε μια ιδιαίτερα ακανθώδη στιγμή στις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας και πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον τόνο της σχέσης της με το Πεκίνο – μπορεί να οδηγήσουν το Πεκίνο να κινηθεί πιο προσεκτικά αυτή τη φορά, ή τουλάχιστον να μην κλιμακώσει περαιτέρω, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments