Κόσμος

Κροατία: Ζητούνται μετανάστες για τα εργασιακά κενά

Οι κροατικές εταιρείες στους τομείς εντάσεως εργασίας του τουρισμού, της φιλοξενίας και των κατασκευών προσλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό εργαζομένους από το εξωτερικό, και σε μεγάλο αριθμό από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Νεπάλ και η Ινδία, ανέφεραν τη Δευτέρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κροατικές εταιρείες στους τομείς εντάσεως εργασίας του τουρισμού, της φιλοξενίας και των κατασκευών προσλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό εργαζομένους από το εξωτερικό, και σε μεγάλο αριθμό από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Νεπάλ και η Ινδία, ανέφεραν τη Δευτέρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν καταστεί χρόνιο πρόβλημα για την τοπική οικονομία τα τελευταία έτη, κυρίως λόγω της μαζικής μετανάστευσης προς πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη δεκαετία. Ως ένας από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη, οι προοπτικές της Κροατίας σχετικά με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και το δημογραφικό είναι επίσης προβληματικές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η TPortal, το έθνος των 3,9 εκατομμυρίων είχε 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους και 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους στο τέλος του 2022. Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των θέσεων εργασίας ξεπερνά τα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση του 2008 – ένα υψηλό 14 ετών – η αναλογία συντάξεων προς θέσεις εργασίας εξακολουθεί να είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα, 1:1,3 – ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί.

Παρόλο που οι εγχώριες εταιρείες υποχρεούνται από το νόμο να εξετάζουν την πρόσληψη ντόπιων προτού φέρουν ξένους, οι ελλείψεις αναγκάζουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 επαγγέλματα για τα οποία οι εταιρείες μπορούν να εισάγουν άμεσα εργαζόμενους, και οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν σερβιτόρους, μάγειρες, εργάτες οικοδομών, νοσοκόμες, εκπαιδευτικούς, ειδικούς πληροφορικής και οδηγούς φορτηγών.

Υπολογίζεται ότι μόνο από τον τουρισμό – ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας της Αδριατικής – λείπουν περίπου 60.000 εργαζόμενοι ενόψει της φετινής θερινής περιόδου, δηλαδή περίπου το ήμισυ του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού.

Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στην Κροατία είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Δεδομένου ότι πολλοί Κροάτες που μπορούν να εργαστούν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία δεκαετία, ορισμένες υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο αισθάνονται επίσης την πίεση.

Το κρατικό δημόσιο ταμείο ασφάλισης υγείας της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέους κανόνες αναφοράς σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το σύστημα από την ύποπτη μεγάλη ομάδα ανέργων Κροατών που μετακόμισαν στο εξωτερικό χωρίς να ενημερώσουν την κατάστασή τους στις αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να έχουν τυπικά το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πατρίδα τους – παρόλο που ούτε πληρώνουν γι αυτές, ούτε ζουν μόνιμα στη χώρα σύμφωνα με το euractiv.com

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η Novi List, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή περίπου 300.000 Κροατών, ή σχεδόν 8% του πληθυσμού, από τα βιβλία. Και δεδομένου ότι η κυβέρνηση συγχρηματοδοτεί τις εισφορές υγείας για κάθε Κροάτη που καλύπτεται, η Novi List υπολόγισε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην κυβέρνηση κάπου στα 360 εκατομμύρια ευρώ από τα υποχρεωτικά τέλη που καταβάλλει η ίδια για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο