Κόσμος

Μακρόν: Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι ο διαρκής πόλεμος

Μακρόν: Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι ο διαρκής πόλεμος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φθάνοντας στην Κίνα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε το Πεκίνο συνένοχο στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Φθάνοντας στην Κίνα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε το Πεκίνο συνένοχο στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι να έχει έναν διαρκή πόλεμο », είπε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε στο Πεκίνο για επίσημη κρατική επίσκεψη.

Ο φόβος ότι η Κίνα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία «έχει εκφραστεί από πολλούς και τον εκφράζουμε κι εμείς», διευκρίνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Και έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι οποιοσδήποτε βοηθά τον επιτιθέμενο θα έθετε τον εαυτό του σε κατάσταση συνενοχής ως προς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα των κυρώσεων κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ.

Αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο του πρόεδρου Σι, ο Μακρόν δήλωσε πως «η Κίνα έχει προτείνει επακριβώς ένα ειρηνευτικό σχέδιο (…) Πράγματι είναι θέμα επιθυμίας να έχουμε ευθύνη και να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη» , συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ποτέ δεν καταδικάστηκε επίσημα από το Πεκίνο, είναι στην κορυφή των θεμάτων, που ο Εμμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να θέσει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των συζητήσεών του μιας με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Αυτός ο πόλεμος, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισα ως ιμπεριαλιστικό, αποικιακό, στην πραγματικότητα έχει καταπατήσει πολλές από τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες τα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είμαστε πρέπει να υπερασπιστούν αποφασιστικά», δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.

«Πιστεύω ότι η υπεράσπιση των αρχών αυτών σημαίνει επίσης να περπατάμε μαζί και να προσπαθούμε να βρούμε έναν δρόμο ειρήνης », πρόσθεσε ο πρόεδρος Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «με την ισχύ της στενής της σχέσης με τη Ρωσία, που επιβεβαιώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να παίξει σημαντικό ρόλο» στην επίλυση της σύγκρουσης.

«Ο διάλογος με τις αρχές του Πεκίνου είναι επομένως απαραίτητος» , συμπέρανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το ταξίδι του προέδρου της Γαλλίας στην Κίνα συμπίπτει ουσιαστικά με ανάλογα ταξίδια Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Πεκίνο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

«Πολλοί Ευρωπαίοι [πηγαίνουν] στην Κίνα”» δήλωσε την Τρίτη ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι έχουν ένα σαφές μήνυμα: «Η θέση της σχετικά με τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας θα καθορίσει την ποιότητα των σχέσεών μας με το Πεκίνο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη και η διατλαντική μας κοινότητα παραμένει επίσης ενωμένη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments