Μια συμφωνία που έκανε με τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, τον Ιανουάριο του 1994, φαίνεται ότι στοιχειώνει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έκανε την Ουκρανία την τρίτη σε κατοχή πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με 1.900. Φαίνεται ότι ο «πλανητάρχης» πίεσε ώστε οι Ουκρανοί να αφήσουν κατά μέρος τα πυρηνικά τους.
Έχουν περάσει 28 χρόνια και αυτό τον στοιχειώνει, όπως δήλωσε: «Αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, γιατί η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα, και αισθάνομαι μια προσωπική ευθύνη γιατί τους έβαλα να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα».
«Γνώριζα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είχε υποστηρίξει τη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρέμβει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της», είπε ο Κλίντον. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί «φοβόντουσαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά, γιατί θεωρούσαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία».
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. «Νομίζω ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να έρθει μια στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούσε να ζήσει, αλλά δεν νομίζω ότι οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε», κατέληξε ο Κλίντον.