Διεθνή

Ο Σολτς στο Βουκουρέστι για την υποστήριξη Ρουμανίας – Μολδαβίας

Ο Σολτς στο Βουκουρέστι για την υποστήριξη Ρουμανίας – Μολδαβίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη Δευτέρα (3 Απριλίου) τη Ρουμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη Δευτέρα (3 Απριλίου) τη Ρουμανία για να υπογραμμίσει τη δυτική υποστήριξη προς έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και προς τη γειτονική Μολδαβία, η οποία φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, η οποία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για υποκίνηση αναταραχών στη μικροσκοπική πρώην σοβιετική δημοκρατία της, επρόκειτο να συναντήσει τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι σήμερα.

Η Ρωσία αρνείται ότι προκαλεί προβλήματα στη Μολδαβία, ενώ η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του Σολτς στο Βουκουρέστι πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα κέντρο συντήρησης και εφοδιασμού στη βόρεια Ρουμανία για να συντηρεί τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Ο Σολτς εξήρε την προθυμία της Ρουμανίας να υποδεχθεί πρόσφυγες που εισρέουν στα ρουμανικά σύνορα από την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ρουμανίας».

Ερωτηθείς γιατί επελέγη ειδικά η Ρουμανία για να φιλοξενήσει τον κόμβο συντήρησης της Rheinmetall, ο Σολτς δήλωσε ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν κέντρα συντήρησης για την επισκευή όπλων όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα που χρησιμοποιούνται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Μαύρη Θάλασσα

Ο Γιοχάνις, ο οποίος συνόδευσε τον Σολτς και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε μια επίσκεψη στο Κίεβο πέρυσι, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται αμφότερες μια ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς και τη Γεωργία.

Ο Γιοχάνις τόνισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της «σταθερότητας και της ανθεκτικότητας» της Μολδαβίας.

«Η κατάσταση της Μολδαβίας περιπλέκεται πολύ από τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας. Μια σημαντική επιπλοκή είναι ο μεγάλος αριθμός Ουκρανών προσφύγων και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στη μολδαβική οικονομία», δήλωσε ο Γιοχάνις.

Μια αποσχισθείσα, κυρίως ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας, γνωστή ως Υπερδνειστερία, ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές και φιλοξενεί επίσης μια φρουρά ρωσικών στρατευμάτων.

Η υποταγή της στη Μόσχα και η θέση της στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν συνεχή αιτία ανησυχίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή.

Ο Σολτς υποστήριξε επίσης τη Δευτέρα τις προσπάθειες της Ρουμανίας να ενταχθεί φέτος στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ χωρίς διαβατήρια, λέγοντας ότι το Βουκουρέστι πληροί όλα τα κριτήρια. Η Ρουμανία και η νότια γείτονάς της Βουλγαρία έχουν μείνει εκτός της ζώνης Σένγκεν λόγω ανησυχιών για την παράνομη μετανάστευση.

Η επίσκεψη του Σολτς στη Ρουμανία έγινε επίσης την ώρα που ο αντικαγκελάριος του Ρόμπερτ Χάμπεκ πραγματοποιούσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments