Στο μικροσκόπιο αυστριακά μέσα ενημέρωσης για ευνοϊκή κάλυψη Κουρτς
Ο ειδικός εισαγγελέας διαφθοράς της Αυστρίας ξεκίνησε έρευνες για τον πρώην καγκελάριο Sebastian Kurz, ο οποίος φέρεται να δωροδοκούσε διάφορα μέσα ενημέρωσης για να έχει ευνοϊκή κάλυψη με αντάλλαγμα την τροποποίηση νόμων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Εισαγγελία Οικονομικών Υποθέσεων και Διαφθοράς (WKStA) πραγματοποίησε έρευνα στις εγκαταστάσεις της διοίκησης της AHVV Verlags GmbH, του εκδότη της δωρεάν ταμπλόιντ εφημερίδας Heute.
Η έρευνα επικεντρώνεται γύρω από αποσαφηνισμένες δηλώσεις του Thomas Schmid, πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών και έμπιστου συνεργάτη του Kurz. Οι δηλώσεις του αφορούν διαφημίσεις σε εφημερίδες και αλλαγές σε μια τροποποίηση του νόμου για τα ιδρύματα.
Φέρεται ότι η εκδότρια της Heute, Eva Dichand, παρενέβη στο έργο του Schmid, ο οποίος είχε φανεί πρόθυμος να βοηθήσει για να εξασφαλίσει θετική κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης για τον Kurz, αν και η Dichand αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς. Η WKStA θέλει τώρα να επανεξετάσει όλες τις διαφημίσεις που έχουν τοποθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι ύποπτα και άλλα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε τη Δευτέρα η Der Standard.
Σύμφωνα με τον Kurz, οι δηλώσεις Schmid είναι «φανταστικές».
«Το WKStA το αποδέχεται αυτό, καθώς, μετά από χρόνια κατηγοριών εναντίον της ομάδας μου και εμού, δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι ήμασταν ποινικά ένοχοι για οτιδήποτε», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook.
Ο Kurz παραιτήθηκε από καγκελάριος μετά την έναρξη των ερευνών του WKStA τον Οκτώβριο του 2021. Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 2016, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε επίσης χρήματα από φόρους για να πληρώσει δημοσκοπήσεις που παρουσίαζαν τον Kurz ευνοϊκά σύμφωνα με το euractiv.
Πρόκειται για μία από τις πολλές έρευνες διαφθοράς που έχουν πλήξει την Αυστρία τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την υπόθεση της πύλης της Ίμπιζα που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης το 2019, όταν δημοσιεύθηκε ένα κρυφά καταγεγραμμένο βίντεο που έδειχνε τον τότε δεξιό πολιτικό της αντιπολίτευσης Heinz-Christian Strache (ο οποίος έγινε αντικαγκελάριος) να συζητά για διαφθορά και παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ως αποτέλεσμα, η Αυστρία συνέχισε να υποχωρεί στον δείκτη διαφθοράς 2022 της Διεθνούς Διαφάνειας, βγαίνοντας από την πρώτη 20άδα των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών, με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2014.
Τον Ιανουάριο, η συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση παρουσίασε νομοθετικό σχέδιο νέου νόμου κατά της διαφθοράς, το οποίο προβλέπει την επέκταση της ποινικής ευθύνης στην αγορά εντολών και αυστηρότερους κανόνες για τις ενώσεις με πολιτικές επαφές. Μετά την περίοδο αναθεώρησης, η οποία λήγει στις αρχές Μαρτίου, ο νόμος θα περάσει από το κοινοβούλιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας