Κόσμος

Στο στόχαστρο η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Βρετανία

Τα άτομα που εργάζονται με παιδιά θα είναι πλέον υποχρεωμένα από το νόμο να αναφέρουν οποιοδήποτε ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Τα άτομα που εργάζονται με παιδιά θα είναι πλέον υποχρεωμένα από το νόμο να αναφέρουν οποιοδήποτε ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η κίνηση αυτή προτάθηκε πέρυσι από την Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών (IICSA) – μια επιτροπή που εξέταζε τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα της χώρας χειρίζονταν το καθήκον τους να προστατεύουν τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 7.000 θύματα παρείχαν μαρτυρίες.

«Η διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για τη διερεύνηση και τη δίωξη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ήταν και παραμένει ένα θέμα που προκαλεί σημαντική ανησυχία», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ συνιστάται η άσκηση ποινικής δίωξης για οποιονδήποτε εργάζεται με παιδιά και δεν αναφέρει ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η προστασία των παιδιών είναι μια συλλογική προσπάθεια. Κάθε ενήλικας πρέπει να υποστηρίζεται ώστε να μπορεί να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών χωρίς φόβο», δήλωσε η Μπρέιβερμαν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το euractiv.

Την Κυριακή, η συντηρητική υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο στόχαστρο για ορισμένα σχόλια που έκανε όταν συζητούσε για μια νέα ειδική ομάδα δράσης για το grooming (τη διαδικασία ψυχολογίκης προετοιμασίας ενός παιδιού από τον ενήλικα που επιθυμεί να το κακοποιήσει). Η Μπρέιβερμαν ξεχώρισε τις ανησυχίες των Βρετανών Πακιστανών ανδρών για τις συμμορίες που ασχολούνται με το grooming, κατηγορώντας τις αρχές ότι κάνουν «τα στραβά μάτια» στα σημάδια κακοποίησης από φόβο μήπως χαρακτηριστούν «ρατσιστές», όπως ανέφερε ο Guardian.

Η ΕΕ επεξεργάζεται επίσης νόμους για την περαιτέρω αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σε επίσημα σχόλια σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), οι χώρες της ΕΕ τόνισαν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, τη γρήγορη αφαίρεση τέτοιου υλικού και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς εισάγει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να εκδίδουν εντολές εντοπισμού όταν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, γεγονός που σημαίνει ότι υπηρεσίες όπως το WhatsApp ή το Gmail θα μπορούσαν να κληθούν να εφαρμόσουν εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόματη σάρωση της πλατφόρμας τους και την επισήμανση του ύποπτου περιεχομένου στην αρμόδια αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο