Κόσμος

Τουρκία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια στη ζώνη του σεισμού

Τουρκία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια στη ζώνη του σεισμού
Σύμφωνα με εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και με βάση κοινά πορίσματα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βασανιστήρια και κακομεταχείριση πραγματοποιήθηκαν στην ζώνη του σεισμού στην Τουρκία, ενώ δεν απετράπησαν και βίαιες επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μοιράστηκαν και δημοσιοποίησαν κοινή τους έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από αξιωματούχους της τουρκικής Αστυνομίας στην περιοχή του σεισμού. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δύο κορυφαίων δικαιωματικών οργανώσεων, αξιωματικοί επιβολής του νόμου εστάλησαν για να επιθεωρήσουν την κατεστραμμένη περιοχή και βρέθηκε ότι βασάνισαν άτομα που ήταν ύποπτα για συμμετοχή σε κλοπές και λεηλασίες. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ένα άτομο που βασανίστηκε πέθανε υπό κράτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δεν προσπάθησαν να αποτρέψουν επιθέσεις σε φερόμενους εγκληματίες.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα περιστατικά βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης σημειώθηκαν στην περιοχή της Αντιόχειας (Αντάκια), εκτός από τρεις περιπτώσεις, και ότι τα θύματα ήταν Σύροι πρόσφυγες σε τέσσερις περιπτώσεις. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν πρόσθετα κίνητρα, βασισμένα στην ξενοφοβία, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις κατά των αιτούντων άσυλο.  Οι δύο διεθνείς οργανώσεις που ετοίμασαν την έκθεση, υπενθύμισαν ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την νομοθεσία της ίδιας της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγπ Ερντογάν είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση υπόπτων, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισαν ακόμη ότι έκαναν αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας για να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς τους. Η απάντηση όμως που έλαβαν ήταν ότι «η δήλωση πως η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια και οι κατηγορίες που διατυπώνονται είναι ασαφείς, χωρίς καμία πραγματική βάση».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες για την έρευνα δήλωσαν ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία, τη χωροφυλακή ή στρατιωτικές ομάδες ενώ συμμετείχαν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στα κτίρια που καταστράφηκαν από τον σεισμό ή ενώ περνούσαν από διάφορες γειτονιές της Αττάκειας. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα υπέστησαν απευθείας σωματική βία. Μερικά θύματα ανέφεραν, τέλος, ότι αναγκάστηκαν να γονατίσουν ή να ξαπλώσουν στο έδαφος, ενώ άλλα δήλωσαν ότι τους πέρασαν χειροπέδες και τους υπέβαλαν σε ύβρεις και σε ακραία σωματική βία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments