Ο Τζ. Ντάιμον προειδοποιεί ότι η τραπεζική κρίση θα έχει επιπτώσεις για χρόνια
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, για την απαρχή της τραπεζικής κρίσης που κλυδώνισε τις αγορές τον περασμένο μήνα, με τον ίδιο να εκτιμά ότι “δεν έχει τελειώσει” ακόμα και πως θα συνεχίσει να γίνεται αισθητή για χρόνια. Σύμφωνα με τον Ντάιμον πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν πρέπει να “υπεραντιδράσουν” με την επιβολή περισσότερων κανονισμών.
Ειδικότερα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της τράπεζας, ο Τζέιμι Ντάιμον εστίασε μεταξύ άλλων στις ρυθμιστικές διατάξεις και ειδικά στους κεφαλαιακούς κανόνες, που ώθησαν τις τράπεζες να στραφούν μαζικά σε χαμηλής απόδοσης assets τα οποία έχασαν την αξία τους καθώς αυξάνονταν τα επιτόκια.
“Κατά ειρωνικό τρόπο, οι τράπεζες παρακινήθηκαν να κατέχουν εξαιρετικά ασφαλείς κρατικούς τίτλους επειδή θεωρούνταν υψηλής ρευστότητας από τις ρυθμιστικές αρχές και είχαν πολύ χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις”, σημείωσε.
“Ακόμα χειρότερα”, συνέχισε ο Ντάιμον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έκανε τεστ αντοχής στις τράπεζες για το τι θα συνέβαινε καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια.
Όταν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Silicon Valley Bank συνειδητοποίησαν ότι η τράπεζα έχανε χρήματα ρευστοποιώντας τίτλους για να καλύψει τα αιτήματα αναλήψεων, έσπευσαν να σηκώσουν τα μετρητά τους. Και στη συνέχεια επενέβησαν οι ρυθμιστικές αρχές και τα κατάσχεσαν.
“Αυτό δεν λέγεται για να απαλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας – απλώς για να καταστεί σαφές ότι δεν ήταν η καλύτερη συγκυρία για πολλούς παίκτες”, ανέφερε ο Ντάιμον.
Όπως εξήγησε, “όλοι αυτοί οι παράγοντες έγιναν εξαιρετικά σημαντικοί όταν η αγορά, οι οίκοι αξιολόγησης και οι καταθέτες εστίασαν σε αυτούς”.
Η πίεση στις περιφερειακές τράπεζες οδήγησε επενδυτές και αναλυτές να εκφράσουν την εκτίμηση ότι οι “πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν” τράπεζες θα ήταν οι ευνοημένοι της κρίσης, αλλά ο Ντάιμον είπε ότι η JPMorgan θέλει να ενδυναμωθούν οι μικρότερες τράπεζες προς όφελος ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
“Οποιαδήποτε κρίση πλήττει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους βλάπτει όλες τις τράπεζες – κάτι που ήταν γνωστό ακόμη και πριν από αυτή την κρίση. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση “ωφέλησε” μεγαλύτερες τράπεζες λόγω της εισροής καταθέσεων από μικρότερα ιδρύματα, η ιδέα ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή για αυτές με οποιονδήποτε τρόπο είναι παράλογη”, έγραψε στην επιστολή.
Παράλληλα, προειδοποίησε απέναντι σε ανακλαστικές ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών. Όπως επισήμανε άλλωστε, οι περισσότεροι κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων και από τη διακράτηση ομολόγων μέχρι τη λήξη τους, “κρύβονταν σε κοινή θέα”.
“Οι πρόσφατες καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Credit Suisse στην Ευρώπη, και η σχετική πίεση στο τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζουν ότι η κάλυψη απλώς των ρυθμιστικών απαιτήσεων δεν αρκεί. Υπάρχει πληθώρα κινδύνων και η διαχείρισή τους απαιτεί συνεχή έλεγχο και διαρκή επαγρύπνηση καθώς ο κόσμος εξελίσσεται”, έγραψε.
Σύμφωνα με τον Ντάιμον, το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι “λιγότερο ακαδημαϊκό, πιο συνεργατικό” και ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί αναφορικά με την ώθηση ορισμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μη τράπεζες και τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας