Global News

CNBC: Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας

CNBC: Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Economist Intelligence Unit

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Κίνα με την ελπίδα να πείσουν το Πεκίνο να καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να χαλαρώσει την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεών της με το Κρεμλίνο.

Το μπλοκ των 27 μελών βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί , επιδιώκοντας να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά και επιβεβαιώνοντας μια στενή πολιτική και πολιτιστική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο με την αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τη ρητορική της κατά του Πεκίνου και, ακόμη περισσότερο, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της. «Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μας έχουν γίνει πιο μακρινές και πιο δύσκολες τα τελευταία χρόνια», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ομιλία της την Πέμπτη πριν από το ταξίδι της στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε δει μια πολύ σκόπιμη σκλήρυνση της συνολικής στρατηγικής στάσης της Κίνας εδώ και αρκετό καιρό. Και τώρα έχει συνδυαστεί με μια αύξηση ολοένα και πιο διεκδικητικών ενεργειών», πρόσθεσε. Η Φον ντερ Λάιεν ταξιδεύει στο Πεκίνο μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης εξωτερικών υποθέσεων της Ευρώπης, Josep Borrell, θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα. «Πολλοί Ευρωπαίοι [πηγαίνουν] στην Κίνα», είπε ο Μπορέλ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι έχουν ένα σαφές μήνυμα. «Η θέση της για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας θα καθορίσει την ποιότητα των σχέσεών μας με το Πεκίνο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη και η διατλαντική μας κοινότητα παραμένει επίσης ενωμένη», είπε.

Η Κίνα δεν κατάφερε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια επίσκεψη στη Μόσχα τον Μάρτιο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζιπίνγκ αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του ως αγαπημένο φίλο. Το Πεκίνο πρότεινε τον Φεβρουάριο ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το σχέδιο δεν διευκρινίζει εάν η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το Κρεμλίνο το 2014.

«Η Ευρώπη έχει συγκλίνει αρκετά στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Niclas Poitiers, ερευνητής στο Bruegel, στο «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να μειώσουν τις εξαρτήσεις από την Κίνα. Η ΕΕ εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ενέργεια και τώρα θέλει να αποφύγει παρόμοια λάθη με άλλα μέρη του κόσμου. «Συνολικά, υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την υπερβολική εξάρτησή μας από την Κίνα και να διασφαλίσουμε ότι δεν εκβιάζουν μικρά κράτη μέλη», είπε ο Πουατιέ.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της αυξημένης σύγκλισης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι η απόφαση στην Ολλανδία να προχωρήσουν οι εξαγωγικοί περιορισμοί στην Κίνα, μετά από μια κίνηση της πολιτείας που στοχεύει να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου στην παραγωγή μικροτσίπ αιχμής. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν επίσης ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης πέρυσι, καθώς το μπλοκ προσπάθησε να καταργήσει σταδιακά τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Υπάρχει επίσης μια αυξημένη, αν και φυσιολογική, συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές ή πιο σημαντικές για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο Μπλίνκεν συναντά τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συζητήσουν την περαιτέρω υποστήριξη για την Ουκρανία καθώς και την αύξηση των οικονομικών συνεισφορών στη στρατιωτική συμμαχία. Αλλά η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν είναι εύκολη απόφαση για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το 2022, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών από την ΕΕ και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής αγαθών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την οικονομική σημασία που έχει το Πεκίνο για την Ευρώπη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ είναι ευάλωτη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments