Διεθνή

Ανάλυση CNN: Μπορεί ο Τραμπ να ξαναγίνει πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ανάλυση CNN: Μπορεί ο Τραμπ να ξαναγίνει πρόεδρος των ΗΠΑ;
Το πιθανό και σοβαρότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Τραμπ σύμφωνα με το CNN.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμπλέκεται σε τέσσερις διαφορετικές ποινικές έρευνες από τρία διαφορετικά κυβερνητικά επίπεδα – τον εισαγγελέα του Μανχάταν, τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον της Τζόρτζια και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, μπορεί ακόμη να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή ακόμη και να καταδικαστεί», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Ρίτσαρντ Χάσεν, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Σύνταγμα απαιτεί μόνο τρία πράγματα από τους υποψηφίους, τα οποία πρέπει να είναι:

  • Γεννημένος πολίτης των ΗΠΑ (σ.σ. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δηλώσει ότι, ορθά νοούμενος, ο ορισμός του καλύπτει οποιονδήποτε ήταν πολίτης των ΗΠΑ κατά τη γέννησή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολιτογράφηση αργότερα)
  • Τουλάχιστον 35 ετών.
  • Κάτοικος των ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Η πολιτική διάσταση μίας καταδίκης

Ως πολιτικό ζήτημα, είναι ίσως πιο δύσκολο για έναν υποψήφιο που έχει παραπεμφθεί σε δίκη, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει καταδικασμένος εγκληματίας, να κερδίσει ψήφους. Οι δίκες δεν αφήνουν τους υποψηφίους να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά δεν τους απαγορεύεται να θέσουν υποψηφιότητα ή να εκλεγούν.

Υπάρχουν μερικοί αστερίσκοι τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην 14η και 22η τροπολογία, καμία από τις οποίες δεν ισχύει επί του παρόντος για τον Τραμπ.

Οι αστερίσκοι στο σύνταγμα των ΗΠΑ

Όρια θητείας: Η 22η τροπολογία απαγορεύει σε όποιον έχει υπάρξει δύο φορές πρόεδρος (δηλαδή έχει εκλεγεί δύο φορές ή έχει υπηρετήσει το ήμισυ της θητείας κάποιου άλλου και στη συνέχεια έχει κερδίσει τη δική του) να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Αυτό δεν ισχύει για τον Τραμπ, δεδομένου ότι έχασε τις εκλογές του 2020.

Καθαίρεση: Εάν ένα πρόσωπο παραπεμφθεί από τη Βουλή και καταδικαστεί από τη Γερουσία για εγκλήματα και πλημμελήματα, απομακρύνεται από το αξίωμά του και αποκλείεται από το να υπηρετήσει ξανά. Ο Τραμπ, αν και παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αθωώθηκε επίσης δύο φορές από τη Γερουσία. Αποκλεισμός: Η 14η τροπολογία περιλαμβάνει μια «ρήτρα αποκλεισμού». Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να είναι γερουσιαστής ή αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, ή εκλέκτορας του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, ή να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, πολιτικό ή στρατιωτικό, υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ή υπό οποιαδήποτε πολιτεία, το οποίο, έχοντας προηγουμένως ορκιστεί, ως μέλος του Κογκρέσου ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ως μέλος οποιουδήποτε πολιτειακού νομοθετικού σώματος ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός αξιωματούχος οποιασδήποτε πολιτείας, να υποστηρίξει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή ανταρσία εναντίον του ίδιου ή έχει παράσχει βοήθεια ή παρηγοριά στους εχθρούς του».

Το κατηγορητήριο στη Νέα Υόρκη σχετικά με την πληρωμή χρημάτων για την αποσιώπηση της σεξουαλικής επαφής με μία πρώην πορνοστάρ δεν έχει καμία σχέση με εξέγερση ή ανταρσία. Ούτε οι πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες σχετικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

Οι πιθανές κατηγορίες στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια σε σχέση με την ανάμειξη στις εκλογές του 2020 ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε σχέση με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 θα μπορούσαν ίσως να ερμηνευθούν από ορισμένους ως μια μορφή εξέγερσης. Αλλά αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που θα πρέπει να περάσει από τα δικαστήρια. Οι εκλογές του 2024 πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς.Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν καταδικαστεί για κακούργημα στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ θα του απαγορευόταν να ψηφίσει στην πολιτεία της Φλόριντα, τουλάχιστον μέχρι να εκτίσει μια πιθανή ποινή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments