Διεθνή

Η τουρκική επίθεση φιλίας συνεχίζεται

Η τουρκική επίθεση φιλίας συνεχίζεται

Πηγή Φωτογραφίας: middleeastmonitor.com

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε προχθές σε δείπνο Ιφτάρ στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης Ανάπτυξης (AKP) απευθυνόμενος στους Τούρκους πρέσβεις.

Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεση φιλίας προς την Χώρα μας, με νέες δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών και αξιωματούχων. Αυτήν την φορά, ο Ισμαήλ Καλίν έρχεται να «συμπληρώσει» τις δηλώσεις Ερντογάν και να εξάρει το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, το τελευταίο διάστημα. Αυτή την φορά, την αρχή σε αυτήν την καλοδεχούμενη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας έκανε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε προχθές σε δείπνο Ιφτάρ στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης Ανάπτυξης (AKP) απευθυνόμενος στους Τούρκους πρέσβεις. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων και ότι, παρά τις αδικίες που έχει υποστεί, η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

Στο ζήτημα επανήλθε πριν από λίγες ώρες ο Ισμαήλ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν. Η παρέμβασή του υπέρ της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι δηλώσεις του γίνονται συνήθως την επομένη των δηλώσεων κάποιου Τούρκου αξιωματούχου και έχουν έναν επιβεβαιωτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Καλίν, απομείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις υπήρχε και πριν από τους φονικούς σεισμούς, αλλά οι καταστροφικοί σεισμοί λειτούργησαν σαν καταλύτης στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων.

«Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό». Προχωρώντας περαιτέρω, ο Ισμαήλ Καλίν υποστηρίζει ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν στην πράξη οι απευθείας συνομιλίες Αθήνας και Άγκυρας, ενώ υπογραμμίζεται και ο σημαντικός ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες».

«Πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας καταλήγει, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας δεν συνιστά πλέον απειλή στα μάτια της Άγκυρας, πως «η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένας αέρας ηρεμίας, ο οποίος είναι ικανός ακόμη και να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση αύριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments