Διεθνή

Μακρόν: Ο πρόεδρος Σι «να επαναφέρει τη Ρωσία στην λογική»

Μακρόν: Ο πρόεδρος Σι «να επαναφέρει τη Ρωσία στην λογική»

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Ng Han Guan, Pool

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, ενώ αναμένεται η προσέλευση και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν αργότερα, μέσα στην ημέρα Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ δήλωσε ότι «κάνουμε έκκληση (σ. σ.: με τον Μακρόν) για αυτοσυγκράτηση και λογική».

Πιο ειδικά, ο Μακρόν είπε στον Σι ότι βασιζόταν σε αυτόν «να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για την Ουκρανία, αλλά και ο Σι, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους αργότερα, ανταποκρίθηκε θετικά, λέγοντας:  «Μαζί με τη Γαλλία, κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και λογική» στη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι η Κίνα επιδιώκει «μια γρήγορη επιστροφή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην αναζήτηση μιας πολιτικής διευθέτησης και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που να είναι ισορροπημένη και διαρκής».

Ο Κινέζος ηγέτης, πλαισιωμένος από τον Μακρόν, ανέφερε ότι η Κίνα «κάνει έκκληση για προστασία των αμάχων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα και πρέπει να αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος».

Η δήλωσή του αυτή, ως προς την σθεναρή απόρριψη του πυρηνικού πολέμου και στην έκκλησή του να μην επιτίθενται οι άμαχοι που ήταν συχνός στόχος της Ρωσίας, σηματοδότησε κάποια σιωπηρή απόσταση από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι τον περασμένο μήνα, ταξίδεψε στη Μόσχα, αλλά, έκτοτε, δεν έχει συνομιλήσει απευθείας με τον Ουκρανό πρόεδρο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments