Διεθνή

Ο Τραμπ υποκινεί εμπορικό αγώνα Ευρώπης – ΗΠΑ

Ο Τραμπ υποκινεί εμπορικό αγώνα Ευρώπης – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι αλλοπρόσαλλες δασμολογικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει την ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, όπως δείχνει το σημερινό δημοσίευμα του διαδικτυακού περιοδικού Politico.

Οι αλλοπρόσαλλες δασμολογικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει την ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, όπως δείχνει το σημερινό δημοσίευμα του διαδικτυακού περιοδικού Politico.

Διαπραγματευτές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον προσπαθούν να λύσουν μια πενταετή διαμάχη για το χάλυβα και το αλουμίνιο που χρονολογείται από την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Έχουν περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά εξακολουθούν να είναι τόσο μακριά που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται τώρα ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες.

Χωρίς συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιβάλουν εκ νέου εμπορικούς δασμούς αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στα αγαθά της άλλης – ενδεχομένως να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από το χάλυβα και να χτυπήσουν προϊόντα όπως γαλλικά κρασιά, αμερικανικό ρούμι, βότκα και τζιν.

Ενώ οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως, οι πολιτικές συνέπειες της αποτυχίας για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα είναι σοβαρές, με τις αμερικανικές εξαγωγές να αντιμετωπίζουν πλήγμα λίγο πριν από την πιθανή μάχη επανεκλογής του το 2024. Γενικότερα, ένα άλλο Η κατάρρευση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών θα ασκούσε περαιτέρω πίεση σε μια σχέση που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από το πακέτο πράσινων Με μια πιο δυναμική Κίνα να απειλεί να διαταράξει τις γραμμές ανεφοδιασμού και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το παγκόσμιο εμπόριο είναι μια νέα κρίση μεταξύ μεγάλων δυτικών συμμάχων. Έξι αξιωματούχοι της ΕΕ που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες ανησυχούν ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.

«Οι θέσεις εκκίνησης είναι πολύ μακριά», είπε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα. «Οι τεράστιες παραχωρήσεις που θα έπρεπε να γίνουν δεν είναι πολιτικά ρεαλιστικές σε αυτό το χρονικό πλαίσιο».

Η διατλαντική διαφωνία είναι ένα hangover από την εποχή του Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς σε ευρωπαϊκό χάλυβα και εξαγωγές αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018. Οι δασμοί ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι επειδή ο Τραμπ τους είχε επιβάλει για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Μπάιντεν συμφώνησε σε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών αντί για τον πλήρη τερματισμό της διαμάχης. Στόχος του ήταν οι διαπραγματευτές να εργαστούν από κοινού για να καταστήσουν την παραγωγή χάλυβα πιο πράσινη και να καταπολεμήσουν την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Ο ανεπίσημος στόχος των ΗΠΑ είναι επίσης να συμπιέσουν το ντάμπινγκ του κινεζικού χάλυβα από το Πεκίνο, το οποίο κατασκευάζεται με πολύ περισσότερη ενέργεια με καύση άνθρακα.

Αλλά αν δεν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ο κίνδυνος είναι να επιστρέψουν οι δασμοί. Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Ε.Ε. έχει πλέον προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες βλέπουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ως απλώς μια ακόμη ώθηση από τις ΗΠΑ για να τις αναγκάσουν να ακολουθήσουν σκληρότερη γραμμή κατά της Κίνας. «Η γλώσσα φαίνεται απλώς γραμμένη για να αντιμετωπίσει μια χώρα ειδικά», είπε ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις επιταχύνθηκαν μόλις πρόσφατα μέσω της ανταλλαγής ενός εγγράφου ιδέας των ΗΠΑ και στη συνέχεια μιας απάντησης της ΕΕ. Αυτά τα κείμενα έδειξαν πόσο απέχουν μεταξύ τους οι δύο πλευρές σε βασικά ζητήματα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η Ουάσιγκτον θέλει να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα ή αλουμινίου, τα οποία θα αυξάνονταν σταδιακά με βάση το πόσο εντατική είναι η διαδικασία παραγωγής άνθρακα, σύμφωνα με την πρόταση που είδε το POLITICO. Οι χώρες που θα ενταχθούν στη συμφωνία, η οποία θα είναι ανοιχτή σε έθνη εκτός ΕΕ, θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερους δασμούς, ή καθόλου, σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η απάντηση της ΕΕ —που είδαν και το POLITICO— δεν περιλαμβάνει καμία μορφή δασμών. Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το αμερικανικό σχέδιο για τους δασμούς έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είναι απαγορευτικό για την ΕΕ.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, είπε στο POLITICO ότι οι δασμοί δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την ώθηση της αγοράς τόσο για τη μείωση της έντασης του άνθρακα όσο και για την επαναφορά των όρων ανταγωνισμού για την εξουδετέρωση των μη εμπορικών πρακτικών και της πλεονάζουσας χωρητικότητας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτό που προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε, εν μέρει, είναι ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να έχει ανησυχίες σχετικά με μια δομή δασμολογικού τύπου».

Ο Karl Tachelet, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ένωσης χάλυβα Eurofer, δήλωσε: «Δεν έχουμε δει καμία πραγματική φιλοδοξία ή όραμα να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας χωρητικότητας ή της απαλλαγής από άνθρακα. Επομένως, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε σύγκρουση απόψεων».

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τη διπλή απειλή της πλεονάζουσας χωρητικότητας εκτός αγοράς και της κλιματικής κρίσης, και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα πλαίσιο υψηλών φιλοδοξιών που επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους για τους εργαζομένους μας και αυτές τις κρίσιμες βιομηχανίες. », δήλωσε ο Adam Hodge, εκπρόσωπος του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Αλλά ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μπάιντεν υποστήριξε ότι η πρόταση της ΕΕ στερείται φιλοδοξίας. Κάνει «προσαρμογές γύρω από το περιθώριο» χωρίς στην πραγματικότητα να επιτίθεται στο «θεμελιώδες πρόβλημα» που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν όταν κήρυξαν την εκεχειρία τους.

«Η ανησυχία μας για το έγγραφο της ΕΕ είναι ότι δεν αλλάζει πραγματικά τη δυναμική του εμπορίου», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εάν πρόκειται να αλλάξουμε την πορεία του αντίκτυπου της μη εμπορεύσιμης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε οικονομίες αγοράς όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς και να σκεφτούμε πραγματικά πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εμπόριο ως εργαλείο για την προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα, πρέπει να παράγουμε κάτι που είναι διαφορετικό και πιο φιλόδοξο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει επίσης μια απαλλαγή από τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ, ο οποίος επιβάλλει φόρο σε ορισμένα εισαγόμενα αγαθά για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα υποτιμηθούν από φθηνότερα προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Μια τέτοια εξαίρεση για τις ΗΠΑ είναι μια άλλη απαγόρευση για τις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το να δώσουμε στις ΗΠΑ πάσο για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ και «δεν μπορεί να συγκριθεί» με τα μέτρα των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Μια άλλη ευρωπαϊκή ανησυχία είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταργήσουν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκ νέου δασμούς στην ΕΕ, παρόλο που ο ΠΟΕ τους  χαρακτήρισε παράνομους. Υπό τον Τραμπ, οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι μόνο μια πλήρης απόσυρση των δασμών θα ικανοποιούσε την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί ήταν ένα παράνομο χαστούκι στο πρόσωπο ενός συμμάχου.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η χρήση της εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει τους δασμούς – μια λογική που σίγουρα θα προκαλούσε την αντίθεση στις Βρυξέλλες – «δεν ήταν μέρος της συνομιλίας μας με την ΕΕ μέχρι σήμερα». Ωστόσο, το πρωτότυπο έγγραφο της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν γράφτηκε με γνώμονα τη συμμόρφωση με τον ΠΟΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται τώρα για να βρουν ζώνη προσγείωσης.

«Και οι δύο πλευρές προέρχονται από δύο διαφορετικές θέσεις για αυτό», είπε ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον για εξεύρεση λύσης».

Άλλοι ήταν πιο απαισιόδοξοι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ένα Σχέδιο Β διαμορφώνεται στο παρασκήνιο. Αρκετοί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τόνισαν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να αγοράσουν περισσότερο χρόνο παρατείνοντας την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός. «Η προθεσμία είναι πάντα ευέλικτη», είπε ο Uri Dadush, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα την Ουάσιγκτον. «Και οι δύο πλευρές μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν για παράταση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments