Διεθνή

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τον Οκτώβριο

Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τον Οκτώβριο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η τελευταία επίσημη σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ ήταν τον Ιούνιο του 2021, αν και ο Μπάιντεν παρευρέθηκε σε μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συνεργάζονται στενά από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, με τη διατλαντική σχέση φαινομενικά να επανέρχεται σε τροχιά πληρέστερης προσέγγισης μετά τα ταραχώδη χρόνια υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Και οι δύο πλευρές επιλύουν επίσης τις διαφορές τους σχετικά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις πράσινης τεχνολογίας για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής.

Η ημερομηνία του Οκτωβρίου συμπίπτει με μια προθεσμία για την εξεύρεση διατλαντικής συμφωνίας για μια μακροχρόνια διαμάχη για το χάλυβα και το αλουμίνιο που χρονολογείται από την επιβολή δασμών από τον Τραμπ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές το 2018. Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τότε, θα μπορούσαν να επιβάλουν εκ νέου δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικούς δασμούς ο ένας στα αγαθά του άλλου.

Η ημερομηνία θα έχει επίσης επιπτώσεις σε μια άλλη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ, η οποία είχε προηγουμένως προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις ημερομηνίες συνόδων κορυφής. Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν έχουν τίποτα «να επιβεβαιώσουν ή να ανακοινώσουν αυτή τη στιγμή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments