DW: Η Γερμανία χάνει την οικονομική κυριαρχία
Πηγή Φωτογραφίας: Anadolu Agency
Ο χειμώνας ήταν ήπιος και η κατανάλωση ενέργειας ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν. Η αναμενόμενη ύφεση δεν είναι προβλέψιμη, αντίθετα υπάρχει μια μικρή οικονομική ανάπτυξη 0,3%. «Η οικονομική οπισθοδρόμηση το χειμερινό εξάμηνο του 2022/2023 είναι πιθανό να ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν το φθινόπωρο», διορθώνει ο Timo Wollmershäuser, καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, την πρόβλεψη από το περασμένο φθινόπωρο.
Το Ινστιτούτο Ifo ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ερευνητικών ιδρυμάτων που εκπονούν γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων δύο φορές το χρόνο για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή την άνοιξη, συμμετέχει και ένα ερευνητικό ινστιτούτο από την Αυστρία. Οι αριθμοί που υπολογίζουν είναι σημαντικοί για τη φορολογική εκτίμηση και τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ακόμα κι αν τα βιβλία παραγγελιών της εταιρείας ήταν γεμάτα, οι γενικές συνθήκες δεν το έκαναν εύκολο. «Τα επίμονα προβλήματα παράδοσης με πρωτογενή προϊόντα, οι έντονες αναταράξεις με ακραίες κορυφές τιμών στις ενεργειακές αγορές και η έλλειψη εργαζομένων, επίσης λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αναρρωτικής άδειας, μείωσαν τις παραγωγικές δυνατότητες της γερμανικής οικονομίας και απέτρεψαν μια ισχυρότερη αύξηση της εγχώριας προϊόν», αναφέρει ο Wollmershäuser.
Για το 2024, τα ινστιτούτα αναμένουν ανάπτυξη 1,5%. Αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου άλματα τιμών ανά πάσα στιγμή. Ο κίνδυνος έλλειψης τον ερχόμενο χειμώνα εξακολουθεί να υπάρχει;, δήλωσε ο Wollmershäuser. Επίσης, αξιολογεί τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ως λιγότερο ρόδινες. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα είναι μόνο περίπου μισό τοις εκατό προς το τέλος της δεκαετίας».
Αυτό θα πρέπει να δείξει ότι τα χρόνια των παχέων αγελάδων στην Γερμανία έχουν τελειώσει στο άμεσο μέλλον. Αυτό έχει να κάνει λιγότερο με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου της Ουκρανίας. Η γερασμένη κοινωνία, οι πολύ λίγοι εργαζόμενοι και, κυρίως, η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, που αρχικά συνεπάγεται υψηλότερες τιμές ενέργειας, επηρεάζουν τη Γερμανία. Η φθηνή ορυκτά ενέργεια αποτελεί εδώ και καιρό τη βάση για το επιτυχημένο γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο. Τώρα όλα είναι διαφορετικά με μια πτώση. Όχι άλλο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αντ αυτού δαπανηρές παραδόσεις αντικατάστασης και η συνειδητοποίηση ότι η μετάβαση στη φιλική προς το κλίμα ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά απλώς και μόνο λόγω της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας