Διεθνή

Κίνα και Γαλλία ζητούν ειρήνη στην Ουκρανία

Κίνα και Γαλλία ζητούν ειρήνη στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Γαλλία και η Κίνα κατέληξαν σε κοινή συμφωνία 51 σημείων να εργαστούν από κοινού για την εμβάθυνση του στρατιωτικού διαλόγου, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.

Η Γαλλία και η Κίνα κατέληξαν σε κοινή συμφωνία 51 σημείων να εργαστούν από κοινού για την εμβάθυνση του στρατιωτικού διαλόγου, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.

Καθώς το ταξίδι του στην Κίνα πλησίαζε στο τέλος του, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέδωσε κοινή δήλωση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ καλώντας για ειρήνη στην Ουκρανία.

Το έγγραφο των 51 σημείων — το οποίο έθιξε επίσης το διάστημα, το εμπόριο, την αεροπορία και το κλίμα — καθόριζε την πρόθεση των δύο χωρών να υποστηρίξουν την «αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη» και «την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρείχε ένα γεμάτο σκηνικό για την αποστολή-ορόσημο του Μακρόν στην Κίνα. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξανόμενη πίεση της Δύσης στον Σι να αποστασιοποιηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έχει εκφράσει απογοήτευση για αυτό που θεωρεί ως δυτική ανάμιξη στο καθεστώς της Ταϊβάν και άδικη δίωξη των κινεζικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Παρασκευής, το Νότιο Θέατρο του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού — το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας — θα «εμβαθύνει τον διάλογο» με τη διοίκηση Ασίας-Ειρηνικού των γαλλικών δυνάμεων.

Ωστόσο, αξιωματούχος των Ηλυσίων υποβάθμισε την έκταση της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών και των γαλλικών δυνάμεων, λέγοντας ότι θα περιοριστεί στην προώθηση «του σεβασμού του δικαίου της θάλασσας».

«Έχουμε ένα ναυτικό που περιπολεί την περιοχή, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας… Σημαίνει τα πλοία που διέρχονται, τα οποία πρέπει να σέβονται το δίκαιο της θάλασσας, να σέβονται τα σύνορα αλλά και την ελευθερία ναυσιπλοΐας. Αυτό εννοούμε», είπε ο αξιωματούχος που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια.

Για την Ουκρανία, η δήλωση αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Η κοινή δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες «καλούν ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, θύματα της σύγκρουσης», μια προσθήκη που οι Γάλλοι ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι η Κίνα καταδικάζει τις απελάσεις παιδιών της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κινεζικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία, είτε για προετοιμασία ειρηνευτικών συνομιλιών, είτε για συνομιλίες με τον Ουκρανό Β. Ζελένσκι είτε για χρήση της επιρροής της Κίνας στη Ρωσία.

«Είναι όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η δήλωση καλεί τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Η Κίνα και η Γαλλία «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις» και υποστηρίζουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη διασφάλιση «της ασφάλειας και της ασφάλειας του εργοστασίου της Ζαπορίζια», ανέφερε η δήλωση.

Κάλεσαν επίσης «όλα τα μέρη στη σύγκρουση» να «τηρούν σχολαστικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ενώ τέτοιες εκκλήσεις ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική της Κίνας, το γεγονός ότι ο Σι συμφώνησε σε μια κοινή δήλωση μεμονωμένα με τη Γαλλία σχετικά με αυτά τα σημεία κατέδειξε τις ανησυχίες της σχετικά με την τροχιά του πολέμου της Ρωσίας.

Ωστόσο, η δήλωση δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την άρνηση του Πεκίνου να επικρίνει δημόσια τον ισχυρότερο διπλωματικό σύμμαχό του στον κόσμο.

Σε μεταγενέστερη δήλωση, η κινεζική κυβέρνηση είπε ότι ο Σι είπε στον Μακρόν ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύπλοκα αίτια. Η συνέχισή του δεν ωφελεί κανένα κόμμα. Μια κατάπαυση του πυρός και η παύση του πολέμου το συντομότερο δυνατό θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα όλων των μερών και όλου του κόσμου», είπε ο Σι στον Μακρόν, σύμφωνα με το Xinhua. «Θα καλωσορίσουμε τη Γαλλία να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να το υποστηρίξει και είναι πρόθυμη να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments